Artykuły

ABC - 24 listopada 2021

Czasy nastały ciężkie i niepewne. Zwłaszcza dla gastronomii każdy kolejny dzień pandemii jest zagadką – „zamkną - nie zamkną?”. Niestety władza nas nie rozpieszcza i sama nie wie co chce zrobić, a akurat jedyne, czego powinniśmy się domagać od władzy, to kompetencji i wiarygodnych, przewidywalnych decyzji podawanych w perspektywie dłużej niż „z dziś na jutro”…

ABC - 22 listopada 2021

Industrialny klimat przyprawiony nutą secesji w Seafood Station Restaurant & Oyster Bar wyczarowany przez Jana Sikorę

ABC - 17 listopada 2021

Za pełny tytuł miasta uznaje się Stołeczne Królewskie Miasto Kraków. Jako jedyne w Polsce ma prawo używać w herbie godła Państwa Polskiego. Taka możliwość, według symboliki heraldycznej, przysługuje jedynie miastom […]

ABC - 17 listopada 2021

hnia japońska z możliwością szybkiej dostawy wygrywa biznesowo. Taką tendencję zaobserwowali eksperci rynku gastronomicznego, śledzący trendy i zachowania konsumentów podczas pandemii oraz w procesie wychodzenia z polockdownowego kryzysu. s

ABC - 15 listopada 2021

Choć mamy dopiero listopad powoli już zaczynamy myśleć o Bożym Narodzeniu. Tym bardziej, że w telewizji pojawiają się świąteczne reklamy, a na sklepowych półkach na dobre już zagościły kalendarze adwentowe, bożonarodzeniowe słodycze i zabawki dla najmłodszych. Zewsząd bombardują nas propozycje prezentów dla najbliższych, a poszczególne miasta już ogłaszają iż wkrótce swe podwoje otworzą Jarmarki Bożonarodzeniowe.

ABC - 10 listopada 2021

Listopadowe smaki tortilli! Jesienne, szczególnie listopadowe, popołudnia i wieczory nie sprzyjają wyjściom z domu. Raczej skłaniają do pozostania w ciepłych pieleszach, z kubkiem gorącej herbaty, ciepłym kocem i czymś smacznym na talerzu.

ABC - 8 listopada 2021

W ostatni weekend października w Mediolanie w szranki stanęli najbardziej utalentowani młodzi kucharze z całego świata. Wielkim zwycięzcą i zdobywcą tytułu S.Pellegrino Young Chef został reprezentant Wielkiej Brytanii – Jerome Ianmark Calayag.

ABC - 8 listopada 2021

Na początku listopada w sklepach pojawi się nowa gama ekologicznych produktów do przygotowania żywności marki Tefal. To blender kielichowy, blender ręczny, szatkownica i rozdrabniacz, które powstały z plastiku z recyklingu, a do zadruku ich opakowań użyto tuszu roślinnego.

ABC - 8 listopada 2021

Trwa kampania „Szanujemy, nie marnujemy!”, która ma pomóc właścicielom sklepów detalicznych ograniczyć marnowanie żywności. To inicjatywa o szczególnym znaczeniu w branży – skierowana jest bowiem głównie do przedsiębiorców prowadzących sklepy spożywcze.

ABC - 8 listopada 2021

Choć pierogi uważane są za danie typowo polskie, przepis na nie przybył na nasze ziemie najprawdopodobniej zza wschodniej granicy. Jak to się stało, że potrawa ta stała się stała się […]

ABC - 27 października 2021

Cztery strategie sukcesu restauracji. Trudno znaleźć dobrych pracowników, a jeszcze trudniej utrzymać. Jeszcze przed pandemią rekrutacja i utrzymanie najlepszych stanowiło problem. W miarę znoszenia ograniczeń staje się jasne, że wielu […]

ABC - 27 października 2021

Już 43% Polaków sięga po gotowe dania, w których składzie nie ma ani grama mięsa. Dlaczego? Marka FRoSTA zapytała o to wprost. Z badania przeprowadzonego na zlecenie marki FRoSTA1 wynika, że […]

Chefs_Day_artykul_grafiki500x250

ABC - 21 października 2021

20 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. To doroczne święto wszystkich szefów kuchni na całym świecie, którzy na co dzień przygotowują pyszne dania i przekazują swoją wiedzę oraz umiejętności kulinarne […]

ABC - 19 października 2021

Zdradzamy kilka ekscytujących szczegółów, na temat wielkiego finału konkursu S.Pellegrino Young Chef Academy 2021. W dniach 28-30 października w Mediolanie najlepsi młodzi szefowie kuchni z całego świata nie tylko będą walczyć o prestiżowe nagrody, ale też brać udział w szkoleniach i zgłębiać temat globalnej wizji zrównoważonych praktyk kulinarnych i niemarnowania żywności.

ABC - 19 października 2021

Wspomnienia budują naszą tożsamość. Dzięki nim pamiętamy najważniejsze momenty z życia, wracamy w miejsca, w których spędziliśmy dobre chwile, a także lubimy od czasu do czasu odbyć podróż do przeszłości, by jeszcze raz zakosztować smaków przechowywanych z sentymentem w naszej pamięci od lat. To właśnie miłość do potraw z dzieciństwa, ogromna pasja oraz chęć dzielenia się tym z innymi, doprowadziły do powstania Pierogarni Stary Młyn. To jedyne miejsce na kulinarnej mapie Polski, gdzie przeszłość spotyka się z teraźniejszością.