Artykuły

ABC - 22 marca 2022

Polacy polubili możliwość zamawiania jedzenia z dostawą do domu lub biura. W 2021 roku taką formę korzystania z oferty ulubionych barów i restauracji wybierało już dwóch na pięciu polskich konsumentów. […]

ABC - 21 marca 2022

14 dni, 7 inspirujących włoskich miast, 7 niezwykłych przepisów, 1 kamper i 1 wszechstronny grill, który sprawdzi się w każdych warunkach – tak w kilku słowach podsumować można niestandardowe działania […]

ABC - 11 marca 2022

Artykuły pozwalające zapewnić miejsca noclegowe oraz niezbędne środki higieny osobistej są obecnie jednymi z najpotrzebniejszych rzeczy dla dotkniętych wojną mieszkańców Ukrainy. Selgros Cash & Carry przekazał Caritas Polska artykuły o wartości blisko 250 tysięcy złotych, które organizacja dostarczy potrzebującym.

ABC - 8 marca 2022

Szanowni Państwo… luty przywitał nas niezimową pogodą i przygotowaniami do Targów Expo Sweet 2022. Targów, na które wybraliśmy się po raz pierwszy lecz które zachwyciły nas bardzo dobrą organizacją i…cudownymi […]

ABC - 4 marca 2022

Zapraszamy na jubileuszową, 25. edycję EuroGastro. Wydarzenie od ponad 20 lat jest wiodącą imprezą targową z branży hotelarsko-gastronomicznej. Po raz pierwszy organizatorem tej imprezy będzie Ptak Warsaw Expo, które pod koniec 2021 roku przejęło prawa do tej imprezy targowej.  

ABC - 3 marca 2022

Szybka zmiana modelu działania i wprowadzenie możliwość zamawiania jedzenia na wynos lub z dostawą jest dla wielu biznesów gastronomicznych szansą na przetrwanie kryzysu wywołanego pandemią. Taką formę korzystania z oferty ulubionych barów i restauracji wybiera już nawet co trzeci polski konsument. Biorąc jednak of uwagę mnogość serwisów obsługujących zamawianie jedzenia z dostawą, dla właścicieli biznesów gastronomicznych wiąże się to z koniecznością zawierania wielu umów z operatorami oraz z ręczną obsługą wielu różnych urządzeń i systemów. Popularne serwisy do zamawiania jedzenia pobierają prowizję w wysokości nawet 30%, jeśli serwis obsługuje także dostawę do klienta. Z pomocą przychodzi system POS Dotykačka.

ABC - 25 lutego 2022

Z uwagi na to, że to już nasza kolejna firma, rozpoczęliśmy od rozpoznania rynku. Szukaliśmy możliwości inwestycji, a analiza biznesowa pokazała potencjał, jaki wykazywała branża cateringu dietetycznego. Dodatkowym powodem były moje własne doświadczenia z tą usługą. Mieszkając kilka lat w Warszawie, sam byłem odbiorcą diet pudełkowych. Wówczas jakość dostarczanych dań była dla mnie niewystarczająca. W tamtym czasie w moim rodzinnym mieście -  Jarocinie ten rodzaj usługi realizowała tylko jedna firma. Podjąłem więc decyzję o inwestycji w ten sektor. 

ABC - 24 lutego 2022

Wielu restauratorów w 2020r. stanęło przed wyborem: zamknąć lokal czy wprowadzić zamówienia "na wynos". Dylemat wydawałoby się prosty do rozwiązania bo przecież lepiej zarabiać niż nie...Jednak wkrótce okazało się, że dostawa do domu także dostarcza pewnych trudności. Niby bowiem wiemy kiedy wydaliśmy zamówienie i kiedy - teoretycznie - powinno ono dotrzeć do klienta. Często jednak - jak to w życiu - teoria sobie a praktyka sobie.

ABC - 23 lutego 2022

Jedno z najpopularniejszych dań, jakim niewątpliwie jest tortilla z najróżniejszymi dodatkami, nie kojarzy się nam bynajmniej z potrawą dietetyczną.     Jeśli jednak wprowadzimy do klasycznego przepisu na tortillę pewne zmiany to może się okazać, iż jak najbardziej potrawa ta może pojawić się na naszym talerzu także wówczas, gdy właśnie walczymy o zrzucenie zbędnych kilogramów i piękną sylwetkę.

ABC - 9 lutego 2022

Juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy oficjalnie rozpoczęli przygotowania do Kulinarnego Pucharu Świata! O medale będą rywalizowali m.in. z drużynami z całej Europy, Ameryki Południowej, a nawet Australii.

ABC - 25 stycznia 2022

Prowadzenie lokalu gastronomicznego nie należy do najłatwiejszych zadań. W szczególności, gdy pod uwagę weźmiemy dynamiczną sytuację na rynku oraz zmienne nastroje, nie tylko wśród klientów.

ABC - 21 stycznia 2022

Sznycel, grillowany filet i nuggetsy – wraz z Veganuary w ofercie marki Garden Gourmet pojawiły się roślinne nowości. Jednak przysmaki sprawdzą się nie tylko podczas dorocznego święta diety bezmięsnej. W […]

ABC - 20 stycznia 2022

Branża gastronomiczna cały czas mierzy się z problemami kadrowymi. Brakuje rąk do pracy, a sami pracownicy wcześniej podejmujący pracę w restauracjach - przebranżawiają się.

ABC - 11 stycznia 2022

Polacy są coraz bardziej świadomi tego, jak ważna jest zdrowa dieta. Nie oczekujemy od niej tylko smukłej sylwetki, ale przede wszystkim zdrowego ciała i ducha. Wierzymy, że to, co jemy ma bezpośredni wpływ także na nasze samopoczucie psychiczne. Nowy raport odsłania całą prawdę o tym, co Polacy myślą na temat zdrowego odżywiania.

ABC - 23 grudnia 2021

Caritas Polska od lat w ramach swojej działalności wspiera potrzebujących w okresie Bożego Narodzenia. W tym roku 24 grudnia w 108 miastach obdarowanych zostanie 30 tysięcy osób w kryzysie bezdomności, […]