Artykuły

ABC - 4 sierpnia 2022

Na objętym wojną terytorium Ukrainy występują ogromne braki w dostawach najpotrzebniejszych produktów, dlatego Selgros Cash & Carry we współpracy z Caritas Polska przekazał kolejną darowiznę niezbędnych artykułów o łącznej wartości […]

Marcel - 27 lipca 2022

  *Wyniki ankiety PAYBACK Opinion Poll Jak najbardziej lubimy spędzać czas wolny? Czy preferujemy domowe kanapy i seans ulubionego serialu, czy może wypad do kina lub kolację z przyjaciółmi? I […]

Marcel - 22 lipca 2022

Bistro Młyn znajduje się na rogu ulic Chmielnej i Pszennej, w samym sercu Wyspy Spichrzów, w bezpośrednim sąsiedztwie największych turystycznych atrakcji miasta. Za projekt wnętrz odpowiedzialna była pracownia Sikora Wnętrza […]

Marcel - 22 lipca 2022

W 2022 roku Selgros Cash & Carry świętuje wyjątkowy jubileusz 25 lat działalności w Polsce. Poza przygotowaniem specjalnych ofert dla klientów, rocznica zainspirowała sieć do założenia łąki kwietnej przy hali […]

Marcel - 12 lipca 2022

Sekret najlepszych restauracji, klubów czy pubów? Autorskie menu, przyjazna lokalizacja, zgrany zespół oraz wyjątkowy design. Myśli się o wystroju wnętrza, jako o czymś stałym, zmienianym raz na wiele lat, Tymczasem technologia pozwala dziś zmieniać wystrój praktycznie codziennie i to bez ograniczeń: przestrzeń restauracji może wyglądać inaczej na spotkanie firmowe, rodzinne czy otwarcie sezonu sportowego. Za każdym razem stylowo i zaskakująco - tak, by oczarowani goście wracali do nas z przyjemnością.

Marcel - 5 lipca 2022

Prywatny akademik Collegia, który na czas sezonu turystycznego przekształca się w hotel mogący pomieścić nawet 828 gości, został właśnie rozbudowany o ogólnodostępną strefę gastronomiczną o powierzchni 950 m2. To kolejna propozycja rozbudowująca ofertę obiektu. Dzięki wcześniej przygotowanym rozwiązaniom obiekt upatrzyli sobie miłośnicy aktywnego wypoczynku.

Marcel - 4 lipca 2022

Nadszedł czas długo wyczekiwanych wakacji, letnich wypadów za miasto, dłuższych i krótszych wycieczek. Jednak nie dla wszystkich czas ten to tylko przyjemność i radosne chwile spędzone poza domem w luźnej, wakacyjnej atmosferze. Wszyscy Ci z Państwa, którzy są opiekunami czworonogów jak co roku rozważają co zrobić by na czas swojej nieobecności zapewnić futrzanemu członkowi rodziny jak najlepszą opiekę. Rozwiązania są różne. Niektórzy - w trosce o dobrostan czworonożnego przyjaciela - zupełnie rezygnują z wyjazdów. Inni oddają pupila do tzw. "Hotelu dla zwierząt" (najczęściej usługi takie są świadczone dla psów i kotów), który zapewnia całodobową opiekę a także dysponuje - w razie potrzeby - weterynarzem. Jednak najczęściej opiekunowie decydują się powierzyć swoich podopiecznych krewnym lub przyjaciołom, których zwierzak zna, lubi ich i im ufa. Rozwiązane to wydaje się być najlepszym z możliwych gdyż zapewnia naszemu pupilowi spokój, opiekę w miejscu zamieszkania i poczucie bezpieczeństwa.

Marcel - 29 czerwca 2022

Polska branża gastronomiczna w ostatnich latach ewoluuje w bardzo interesującym kierunku. Restauratorzy chętniej korzystają z lokalnych, rzemieślniczych produktów, opracowują unikalne koncepty dań. Po kryzysie spowodowanym pandemią COVID-19, zmiany przyspieszyły. Za pasem sezon letni, który jest czasem „żniw” dla branży gastronomicznej. O najpopularniejszych trendach kulinarnych ostatnich miesięcy opowiedzieli szefowie kuchni z Pierogarni Stary Młyn.

Marcel - 27 czerwca 2022

*Wyniki ankiety PAYBACK Opinion Poll Nadchodzące lato to doskonały czas na wakacyjny wyjazd i odpoczynek, a przynajmniej teoretycznie. W ubiegłym roku na nasze urlopy w dużym stopniu wpłynęła bowiem pandemia. […]

Marcel - 21 czerwca 2022

Zaczynaliśmy na początku lat 90. Zarówno branża gastronomiczna, jak i ówczesny klient nie mieli nic wspólnego z tym, co znamy teraz. Lokal znajdował się przy trasie tranzytowej do granicy niemiecko-polskiej, naturalnie głównymi odbiorcami usługi byli kierowcy ciężarówek. Uznaliśmy, że jest zapotrzebowanie na ofertę prostych, domowych posiłków w przystępnych cenach, które zaczęliśmy serwować w Barze Pod Wierzbą w Podrzewiu. Pamiętamy pierwszy dzień działalności – w magazynie mieliśmy torbę kiełbasy, 4 słoiki musztardy i skrzynkę oranżady, bo na tyle wystarczyło nam gotówki. Do południa sprzedaliśmy wszystko, następnego dnia podwoiliśmy więc zapasy magazynowe. Praca trwała od wczesnego rana do późnych godzin nocnych, nie istniały miejsca, w których można zaopatrzyć we wszystko, co potrzebne do prowadzenia biznesu gastronomicznego.

Marcel - 20 czerwca 2022

  Gdy w 1991 roku powstała nasza firma wyszliśmy z założenia, że naszym celem będzie dostarczanie Klientom najwyższej jakości rozwiązań elektronicznych oraz kompletnych urządzeń. Tego założenia trzymamy się do dnia dzisiejszego

Marcel - 14 czerwca 2022

Inflacja i wojna za wschodnią granicą stawiają wiele pytań przed branżą rolno-spożywczą. Ostatni kryzys wywołany pandemią zaowocował wzrostem zadłużenia, które jednak sektor zdołał spłacić z nawiązką. Obecnie jest ono na poziomie 775 mln zł, czyli o 14 proc. niższym niż na koniec 2020 r. Tym razem wyzwania mogą okazać się znacznie trudniejsze do przezwyciężenia, bo dotkną bezpośrednio rynku żywności. Wahania cen, problemy z dostawami, braki w magazynach mogą pogorszyć moralność płatniczą w branży oraz zmusić producentów do przerzucenia kosztów na odbiorców końcowych - ostrzega Krajowy Rejestr Długów.

Marcel - 8 czerwca 2022

Global Chefs Challenge to konkurs organizowany przez WACS (World Association of Chef’s Societies), który odbywa się co 2 lata. Składa się on z eliminacji regionalnych i finału. Podzielony jest na trzy kategorie: Global Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge oraz Global Young Chefs Challenge – czyli kategoria juniorska do 25 lat. Warto wspomnieć, że jest to konkurs zespołowy. Zadanie polega na przygotowaniu menu z wykorzystaniem produktów wskazanych przez organizatora. Oceniane są: faktura, sposób serwowania potrawy, a przede wszystkim – jej smak.

Marcel - 6 czerwca 2022

Na wakacjach Polacy nie żałują sobie jedzenia. Nowy raport o odżywianiu podczas wyjazdów

Marcel - 27 maja 2022

Międzynarodowe Targi Rozwiązań dla Branży HoReCa, czyli EuroGastro, od lat zajmują pozycję lidera. Nic dziwnego - rok do roku przyciągają tysiące odwiedzających i setki wystawców. Potwierdziła to kolejna edycja wydarzenia, które odbyło się w dniach 17-19 maja w PTAK Warsaw Expo.