Artykuły

ABC - 27 września 2021

Zadłużenie branży hotelarskiej w bazie Krajowego Rejestru Długów przekroczyło 300 mln zł. Najwięcej do oddania mają JDG-i. Pomimo stosunkowo udanych wakacji, które dały oddech, przedsiębiorcy nie spodziewają się, żeby szybko […]

ABC - 20 września 2021

W ramach programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, marka Winiary otworzyła pierwszy w Kaliszu punkt sąsiedzkiego dzielenia się...

ABC - 14 września 2021

Pandemia miała znaczący wpływ na zmiany na rynku gastronomicznym, szczególnie na rozwój sektora food delivery, który staje się coraz silniejszym ogniwem działalności podmiotów z branży HoReCa. Cały rynek dostaw jedzenia […]

ABC - 1 września 2021

W nowym sezonie 2021/2022 ambasadorem marki Fine Dine został Chef Kuba Winkowski – szef kuchni brytyjskich restauracji oraz autorskiego projektu KUBARN. Wielokrotnie nagradzany w konkursach kulinarnych (m.in. National Chef of […]

ABC - 27 sierpnia 2021

Branża HoReCa stoi obecnie przed wieloma wyzwaniami. Jednak posiadanie partnera biznesowego, który inicjuje działania realnie wspierające gastronomów pozwala na stabilne prowadzenie lokalu. Najbliższa edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, które odbędą […]

ABC - 25 sierpnia 2021

My Polacy lubimy spotkania towarzyskie. I choć pandemia nieco to może zmieniła, to wciąż chętnie widujemy się z naszymi przyjaciółmi i rodziną. tortilla Zbliżające się jesienne wieczory, słotne i chłodne, […]

ABC - 25 sierpnia 2021

Ponad 7.6 mln psów – dokładnie taką liczbą psiaków może poszczycić się Polska. I chociaż zazwyczaj nie możemy zabrać swojego czworonożnego przyjaciela do teatru czy kina, to mimo wszystko coraz […]

ABC - 18 sierpnia 2021

Jest chyba niewiele osób, które nie jadły kebabu, a jeśli takowe są i czytają ten tekst to zapewne sięgną po tą wyrafinowaną potrawę. Słowo kebab oznacza zazwyczaj Doner kebab (w […]

ABC - 30 czerwca 2021

Jak wynika z badania Cafe Monitor ARC Rynek i Opinia, kawę poza domem pije ponad połowa Polaków, a obecnie najczęściej pijemy ją przy okazji tankowania czy zakupów w osiedlowym sklepie. […]

ABC - 1 czerwca 2021

Tortilla nieodmiennie kojarzy się nam z Meksykiem. Jego kulturą, bogactwem ostrych przypraw i – nie da się ukryć – kuchnią niezbyt wykwintną i kosztowną. I jest to prawda. Typowa tortilla […]

ABC - 31 maja 2021

Co trzeci Polak deklaruje, że zamierza wyjechać na długi weekend czerwcowy. 96 proc. rodaków chce spędzić go w kraju, wykazało najnowsze badanie IMAS International na zlecenie Krajowego Rejestru Długów i […]

ABC - 27 maja 2021

Foccaccia Rozmowa z Michałem Molendą, dyrektorem zarządzającym ds. gastronomii. Jaki plan działania wdrożył Państwa zespół zarządzający hotelami i restauracją po ogłoszeniu obostrzeń dotyczących gastronomii w wyniku pandemii? M.M.: Sprawnie wdrożyliśmy […]

ABC - 25 maja 2021

Czy każda restauracja powinna mieś ofertę win? Pytanie może wydawać się trywialne i retoryczne. Owszem tak, gdy mówimy o eleganckiej...

ABC - 21 maja 2021

Łatwo zrozumieć, dlaczego Europa lubi pizzę. Tak jak sushi jest bestsellerem w Japonii czy chińskie jedzenie w Chinach. Ale sushi w Brazylii? Pizza w Arabii Saudyjskiej? Chińskie jedzenie w Australii? […]

ABC - 29 kwietnia 2021

    W obecnych, niełatwych czasach, dla większości z nas zdrowie własne i najbliższych stało się sprawą priorytetową. Staramy się zadbać o nie w każdy możliwy sposób. Kupujemy więc i zażywamy […]