Zadłużenie branży hotelarskiej w bazie Krajowego Rejestru Długów przekroczyło 300 mln zł. Najwięcej do oddania mają JDG-i. Pomimo stosunkowo udanych wakacji, które dały oddech, przedsiębiorcy nie spodziewają się, żeby szybko […]
Pandemia miała znaczący wpływ na zmiany na rynku gastronomicznym, szczególnie na rozwój sektora food delivery, który staje się coraz silniejszym ogniwem działalności podmiotów z branży HoReCa. Cały rynek dostaw jedzenia […]
W nowym sezonie 2021/2022 ambasadorem marki Fine Dine został Chef Kuba Winkowski – szef kuchni brytyjskich restauracji oraz autorskiego projektu KUBARN. Wielokrotnie nagradzany w konkursach kulinarnych (m.in. National Chef of […]
Branża HoReCa stoi obecnie przed wieloma wyzwaniami. Jednak posiadanie partnera biznesowego, który inicjuje działania realnie wspierające gastronomów pozwala na stabilne prowadzenie lokalu. Najbliższa edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, które odbędą […]
My Polacy lubimy spotkania towarzyskie. I choć pandemia nieco to może zmieniła, to wciąż chętnie widujemy się z naszymi przyjaciółmi i rodziną. tortilla Zbliżające się jesienne wieczory, słotne i chłodne, […]
Ponad 7.6 mln psów – dokładnie taką liczbą psiaków może poszczycić się Polska. I chociaż zazwyczaj nie możemy zabrać swojego czworonożnego przyjaciela do teatru czy kina, to mimo wszystko coraz […]
Jest chyba niewiele osób, które nie jadły kebabu, a jeśli takowe są i czytają ten tekst to zapewne sięgną po tą wyrafinowaną potrawę. Słowo kebab oznacza zazwyczaj Doner kebab (w […]
Jak wynika z badania Cafe Monitor ARC Rynek i Opinia, kawę poza domem pije ponad połowa Polaków, a obecnie najczęściej pijemy ją przy okazji tankowania czy zakupów w osiedlowym sklepie. […]
Tortilla nieodmiennie kojarzy się nam z Meksykiem. Jego kulturą, bogactwem ostrych przypraw i – nie da się ukryć – kuchnią niezbyt wykwintną i kosztowną. I jest to prawda. Typowa tortilla […]
Co trzeci Polak deklaruje, że zamierza wyjechać na długi weekend czerwcowy. 96 proc. rodaków chce spędzić go w kraju, wykazało najnowsze badanie IMAS International na zlecenie Krajowego Rejestru Długów i […]
Foccaccia Rozmowa z Michałem Molendą, dyrektorem zarządzającym ds. gastronomii. Jaki plan działania wdrożył Państwa zespół zarządzający hotelami i restauracją po ogłoszeniu obostrzeń dotyczących gastronomii w wyniku pandemii? M.M.: Sprawnie wdrożyliśmy […]
Łatwo zrozumieć, dlaczego Europa lubi pizzę. Tak jak sushi jest bestsellerem w Japonii czy chińskie jedzenie w Chinach. Ale sushi w Brazylii? Pizza w Arabii Saudyjskiej? Chińskie jedzenie w Australii? […]
W obecnych, niełatwych czasach, dla większości z nas zdrowie własne i najbliższych stało się sprawą priorytetową. Staramy się zadbać o nie w każdy możliwy sposób. Kupujemy więc i zażywamy […]