Przepisy

Olej Lniany-Kilka ciekawych propozycji zastosowania

ABC - 8 sierpnia 2018

Majonez bez wyrzutów sumienia, jesz ile chcesz ☺ Składniki: 3 łyżki oleju lnianego (najlepszy jest ten ze sklepu https://olej-istny.pl/) 3 łyżki twarogu chudego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy […]

Pyszna i prosta sałatka z kurczakiem

ABC - 7 sierpnia 2018

Czas: 30 min: Będziesz potrzebować: 1/2 opakowania makaronu Łazanki Goliard, pierś kurczaka (ok. 150 g), kilkanaście oliwek (czarnych i zielonych), 3-4 suszone pomidory, garść posiekanych włoskich orzechów, opakowanie rukoli (co […]

Makaron nitki na sposób wschodni

ABC - 7 sierpnia 2018

Czas: 40 min Będziesz potrzebować: opakowanie makaronu Spaghetti Goliard, ćwiartka białej kapusty, 2 duże marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, sos sojowo- grzybowy ciemny, mięso wołowe (opcjonalnie) Przepis krok po kroku […]

Majonez domowy na Oleju Rzepakowym Green Spoon

ABC - 27 czerwca 2018

Święta Wielkanocne ​to czas, kiedy pewne dania grają kluczową rolę na stole. Jedne z produktów, których nie może zabraknąć to oczywiście jajka i majonez. Dobry majonez, a w zasadzie najlepszy […]

Schab z dzika w sosie śliwkowo-żurawinowym

ABC - 15 czerwca 2018

Przepis na Schab z dzika w sosie śliwkowo-żurawinowym Składniki schab z dzika – 1 kg słonina – 50 g smalec – 2 łyżki liść laurowy – 1 listek ziarno jałowca […]

Przepis na wyśmienity biszkopt z suską sechlońską

ABC - 15 czerwca 2018

Jak upiec wyśmienity biszkopt z suską sechlońską? To bardzo proste:   Składniki jaja – 10 szt. mąka – 6 łyżek cukier – 2 szkl. kakao – 2 łyżki proszek do […]

Kilka pomysłów na wykorzystanie owoców pigwowca

ABC - 10 maja 2018

Pigwowiec Przepisy Kulinarne  Uwaga! Przygotowując owoce pigwowca na przetwory zawsze należy usunąć gniazda nasienne, które pozostawione będą dawały gorzki smak. Pigwowiec posiada siedem razy więcej witaminy C, niż cytryna. Nie […]

Sernik Zebra na orkiszowym spodzie-łatwy i prosty

ABC - 6 kwietnia 2018

Składniki na spód: 15 dag miękkiego masła 10 dag cukru pudru z wanilią 4 dag mielonych migdałów (mąka migdałowa) 1 jajko 25 dag mąki orkiszowej od Bio Babalscy szczypta soliPrzygotowanie ciasta: […]

Musisz spróbować! Domowa granola bakaliowa

ABC - 6 kwietnia 2018

Składniki: 1,5 szkl płatków z samopszy BioBabalscy garść rodzynek garść suszonej żurawiny garść siemienia lnianego garść suszonych moreli garść migdałów 4-5 łyżek płynnego miodu 1 łyżka oleju rzepakowego   Sposób […]

Chleb domowy razowy na zakwasie

ABC - 6 kwietnia 2018

CHLEB DOMOWY, RAZOWY NA ZAKWASIE | AUTORKA: Pani Ewa Błażejewska z Torunia składniki: 0,5 kg mąki razowej żytniej Bio (ze znakiem Ekoland) 0,5 kg mąki razowej pszennej Bio (ze znakiem […]

Wędzony baleron-pyszny, że palce lizać

ABC - 22 lutego 2018

Wędzony baleron Wędzona wędlina wyrabiana z peklowanej i wędzonej karkówki. Obok szynki najwyżej ceniona polska wędlina. Składniki Mięso 2 karkówki średniej wielkości (około 2 kg każda) Nacierka 5 liści laurowyc […]

Wędzona ośmiornica-doskonała na każdą okazję

ABC - 22 lutego 2018

Wędzona ośmiornica Owoce morza są doskonałe na każdą okazję, dodatkowo to jedne z najzdrowszych rodzajów pokarmów. Wędzona ośmiornica ma delikatne mięso i świetnie komponuje się z białym winem. Składniki ośmiornica […]

Wędzone skrzydełka-idealne jako kąsek piwny

ABC - 22 lutego 2018

Wędzone skrzydełka Wędzone Skrzydełka – idealne do serwowania jako kąsek piwny. Wyśmienicie smakują w każdym wydaniu, podane na zimno, na ciepło lub jako przekąska. Nasze skrzydełka wędziliśmy na zrębkach olchowych. […]

Szaszłyk z łososia-urozmaici każde przyjęcie

ABC - 22 lutego 2018

Szaszłyk z łososia Szaszłyk z łososia. Pomysł na danie, idealne do urozmaicenia przyjęcia lub spotkania ze znajomymi. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne i bardzo smaczne. Składniki 2 filety z […]

Wędzony boczek w trzech odsłonach

ABC - 19 lutego 2018

Wędzony boczek w trzech odsłonach Składniki Mięso 3 kawałki surowego boczku Nacierka przyprawa curry suszony czosnek niedźwiedzi majeranek suszony 1 łyżka soli jodowanej 1 łyżka peklosoli Praktycznie każdy z nas […]