Wegański pasztet z orzechami i chleb ze śliwką na zakwasie — zaskocz bliskich na święta
Wielkanoc to doskonała okazja na wypróbowanie nowych potraw, a przy tym przepisów. Puszysty pasztet czy chrupiący chleb to już tradycja na polskim stole. Jak je przygotować, aby dostarczyć bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych? Sekret tkwi w diecie roślinnej.
Według raportu The Vegan Society w Internecie coraz częściej poszukiwane są inspiracje na potrawy roślinne*. To zrozumiałe — są zdrowe i bardzo smaczne. Wśród przepisów można znaleźć te na lekkie przekąski, pasty czy pasztety. Pojawia się także wiele pomysłów na przygotowanie własnego pieczywa. Wielkanoc więc to idealna okazja na skorzystanie z tego typu kulinarnych rozwiązań — szczególnie, jeśli wśród gości znajdą się wegetarianie lub weganie.
Chleb ze śliwką na zakwasie
Po pierwsze Świąteczne gotowanie rozpocznij od przygotowania wyjątkowego pieczywa z dodatkiem suszonej śliwki. Chleb ten idealnie smakuje, gdy jest jeszcze delikatnie ciepły. Psst… przygotuj go więcej, z pewnością szybko zostanie zjedzony!
Składniki na zaczyn:
- 200 ml letniej wody
- 150 g mąki chlebowej
- 150 g zakwasu żytniego
Składniki na chleb:
- 250 g mąki typ 2000
- 200 ml wody sól do smaku
- 80 g suszonych śliwek Bakal Soft
- 80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler
Wykonanie:
– zaczyn
Przygotować dzień wcześniej. Umieścić składniki w dużym pojemniku i wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej.
– chleb
Do zaczynu dodać mąkę, wodę, sól, pokrojone śliwki oraz orzechy i wymieszać. Powstałe ciasto ma być gładkie i sprężyste. Przełożyć je do ,,keksówki” i owinąć szczelnie folią. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 6 godzin. Następ piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu.
Wegański pasztet z orzechami
Przygotuj tradycyjny wielkanocny wypiek w wegańskiej odsłonie. Pasztet z soczewicy, z pewnością zaskoczy podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ponadto dla podkreślenia smaku podawaj go z konfiturą z żurawiny, stanie się jeszcze pyszniejszy!
Składniki:
- 180 g czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula (najlepiej czerwona — ma bardziej wyrazisty smak)
- 90 g kaszy jaglanej
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 goździki (w całości) szczypta gałki muszkatołowej
- 80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler
Wykonanie:
Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę z goździkami i zielem angielskim. Ugotować oddzielnie soczewicę oraz kaszę jaglaną. Przygotowane składniki złączyć w jednym naczyniu i dodać sos sojowy, majeranek, gałkę muszkatołową oraz do smaku sól i pieprz. Wszystko zblendować na gładką masę. Po drugie dodaj lekko posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać masę do ,,keksówki
Wegański pasztet oraz, z samodzielnie upieczony chleb z pewnością zrobi na bliskich ogromne wrażenie podczas wielkanocnego śniadania. Kto wie, może te wypieki okażą się nową rodzinną tradycją. Smacznego!
O Bakal:
Bakal już ponad 29 lat dostarcza na rynek Polski najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana w przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości odżywczych i ogrom zastosowań kulinarnych. Dlatego też w swoim portfolio posiada takie produkty jak np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie, suszone daktyle w kakao i inne.
Motto Bakal brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.
Chcesz poznać więcej przepisów? zapraszamy! www.abc-restauracji.pl/przepisy