Mazurek wielkanocny – tradycyjny czy wegański?
Świąteczne gotowanie jest idealną okazją, aby poczęstować bliskich pysznymi potrawami. Co sprawia im największą radość? Słodkości! Na stole nie może więc zabraknąć pysznego mazurka. Dla tradycjonalistów doskonale sprawdzi się ten na kruchym spodzie z wielkanocnymi dekoracjami, a dla osób spragnionych kulinarnych wrażeń znakomita okaże się jego wersja wegańska. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!
Mazurek tradycyjny
Pieczenie mazurka to nie tylko wielkanocny rytuał, ale i świetna zabawa podczas jego ozdabiania. Mimo tego, iż podstawą deseru jest idealnie wypieczone, kruche ciasto to dekoracja odgrywa równie ważną rolę. Może być ona tradycyjna i opierać się np. na wzorach wielkanocnych palm lub kwiatów wykonanych z bakalii. Ciekawym rozwiązaniem jest również postawienie na nowoczesność i udekorowanie ciasta w wielobarwne ornamenty lub fantazyjne, nieoczywiste wzory.
Składniki na kruche ciasto
- 150 g dobrze schłodzonego masła
- 75 g drobnego cukru
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 400 g kajmaku (z puszki lub własnej roboty)
- Do dekoracji
- 100 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
- 20 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
- 20 g suszonych daktyli Bakal Soft
Sposób wykonania
Po pierwsze łączymy suche składniki: mąkę, sól oraz cukier. Dokładamy zimne masło i dokładnie siekamy wszystko nożem. Dalej, dodajemy żółtko i ponownie siekamy. Następnie, szybko i sprawnie zagniatamy. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przekładamy je na małą prostokątną formę. Przed włożeniem do piekarnika (nagrzanego do 190 stopni), możemy je nakłuć widelcem (to zapobiega wybrzuszaniu ciasta). Pieczemy 20 minut.
Podczas pieczenia siekamy migdały i orzechy włoskie. Część orzechów mieszamy z nadzieniem kajmakowym. Resztę zostawiamy do dekoracji. Przekładamy masę na ostudzone ciasto, wygładzamy. Po drugie dekorujemy pozostałymi orzechami i daktylami według uznania.
Mazurek wegański
Nowoczesna, wegańska wersja mazurka to znakomita propozycja dla zaproszonych gości, którzy nie tolerują np. laktozy lub nie mogą spożywać glutenu. Ciasto z pewnością zaskoczy ich wyjątkowym smakiem. Co ważne – wegański mazurek nie wymaga pieczenia.
Składniki na spód
- 100 g daktyli Bakal Soft
- 100 g zmielonych płatków owsianych
- 1 łyżka kakao
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 200 g daktyli Bakal Soft
- 50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
- 20 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
- 3 łyżki kakao
Do dekoracji
- 20 g moreli suszonych Bakal Naturalnie
- 20 g orzechów nerkowca Bakal Naturalnie
- 50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
Sposób wykonania
Daktyle miksujemy ze zmielonymi płatkami owsianymi oraz kakao, cynamonem i solą. Nie ma konieczności wcześniejszego namaczania owoców. Jeśli masa jest za rzadka – możemy dodać do niej więcej płatków lub mąkę. Utworzone ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Siekamy drobno migdały oraz orzechy laskowe i łączymy z daktylami. Wszystko miksujemy z kakao na gładką i gęstą masę.
Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkujemy i przekładamy na blachę, a następnie nakładamy na nie równomiernie masę. Morele, orzechy oraz migały – te do ozdoby, kroimy w dowolny kształt i dekorujemy według uznania. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Który wybrać? Oba!
Na stole wielkanocnym na pewno znajdzie się miejsce dla tradycji i nowoczesności. Podczas rodzinnych spotkań oba mazurki zachwycą gości. Będą smakować wszystkim, którzy cenią sobie domowe wypieki w tradycyjnym, ale i też nowoczesnym stylu.
O Bakal:
Bakal to marka, która już ponad 29 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.
Motto firmy brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.