Złota kaczka- tradycja na naszych stołach

16 lutego 2018 ABC Aktualności
Złota kaczka- tradycja na naszych stołach
Na naszych stołach drób gości już od bardzo dawna. Do mięsa drobiowego zalicza się kaczkę, indyka, kurczaka i gęś. Jest to najzdrowsze z dostępnych rodzajów mięsa. Drób zawiera wiele składników odżywczych pozytywnie wpływających na nasz organizm, chociażby magnez, który świetnie sprawdza się w walce z alergiami i stresem. Kolejnym składnikiem jest fosfor, dba on o dobre nawodnienie organizmu i potas, który poprawia pracę nerek. Drób jest również źródłem żelaza, bardzo ważnego w procesach krwiotwórczych oraz cynku odpowiedzialnego za zmysł smaku. Spośród wyżej wymienionych rodzajów drobiu okazuje się, że Polacy najczęściej sięgają po kurczaki i indyka. Natomiast kaczka bardzo rzadko gości na naszych stołach. Powodem może być trudniejszy proces przyrządzania i wydobywania smaku, jednak warto pochylić się nad kaczką i docenić jej walory.
Pomyłka Rzymian

Entuzjastów mięsa kaczki znaleźć możemy już w antyku. Starożytni Rzymianie zajadali się tego rodzaju drobiem, wierzyli również, że ma specjalne właściwości lecznicze. Okazuje się jednak, że niewiele miało to wspólnego z prawdą. Mięso kaczki zawiera zdecydowanie więcej tłuszczu niż kurczaki, czy indyki, poza tym jest bardzo kaloryczna i ciężkostrawna, 100 g to aż 300 kcal! Przyrządzanie kaczki wymaga sporych umiejętności i szerokiej wiedzy kulinarnej. Kaczka potrzebuje specjalnego przygotowania, przede wszystkim dosyć długiego marynowania. Tłuste mięso najlepiej piec bez dodatkowej ilości tłuszczu, wystarczy podlać je wodą, po jej wyparowaniu kaczka upiecze się we własnym tłuszczu.

Lepiej o niej zapomnieć?

Z wyboru przyrządzenia kaczki płynie wiele minusów, ale trzeba przyznać, że jest to mięso, które daje wiele możliwości kulinarnych. Świetnie smakuje w galarecie, pieczona z jabłkami, dobrze komponuje się też z brzoskwiniami, żurawiną i majerankiem. Bardzo popularne jest również spożywanie kaczki nadziewanej ziemniakami, kaszą gryczaną lub innym mięsem, takim jak na przykład cielęcina. Dania z mięsa kaczki uchodzą za bardzo wykwintne i wyrafinowane. Najlepsze restauracje w Polsce, w swoim menu powinny zawierać chociaż kilka takich pozycji. Przyrządzanie kaczki nie jest łatwe, wręcz stanowi to wyzwanie dla kucharza. Laikom poleca się gotowanie kaczych piersi, nie całej kaczki, jest to rozwiązanie łatwiejsze i zdecydowanie szybsze. Mimo kilku trudności jakie możemy napotkać na drodze przyrządzania kaczki, to nie warto rezygnować z jej spożywania. Może ona stanowić świetne urozmaicenie naszej diety, być chwilowym odejściem od pospolitego już kurczaka.

Piersi z kaczki z żurawiną i jabłkami

Składniki:

– 2 piersi kacze
– 2 jabłka
– pół słoiczka żurawiny
-2 łyżki oleju
– sól
– majeranek

Przygotowanie:

Piersi kacze naciąć po stronie kury, nacieramy solą i majerankiem, do lodówki na jakąś godzinę. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć piersi, ze specjalną uwagą od strony skóry. Wraz z tłuszczem włożyć piersi do żaroodpornego naczynia, następnie do nagrzanego na ok. 170 stopni piekarnika. Piec przez jakieś 35-40 minut. W międzyczasie jabłka obrać i przekroić na pół, oczywiście usunąć nasiona. We wgłębienia włożyć żurawinę, jabłka ułożyć wokół kaczki. Aby jabłka się upiekły należy umieścić ja na pół godziny przed zakończeniem pieczenia kaczki.

Pozostałe artykuły

www.abc-restauracji.pl/artykuly

www.abc-handlu.pl