Z choinką czy bez niej­? Przygotowaniu lokalu do świąt

22 listopada 2018 ABC Aktualności
Z choinką czy bez niej­? Przygotowaniu lokalu do świąt

Z choinką czy bez niej­?

Najwyższy już czas pomyśleć o przygotowaniu lokalu do świąt Bożego Narodzenia. Na ten najpiękniejszy w roku okres właściciele sklepów, kawiarni, restauracji, urzędów i instytucji dekorują swoje miejsca pracy. Do tradycji weszło już dekorowanie również fasad naszych domów. Tym bardziej więc nie możemy zapomnieć o akcentach świątecznych w naszym lokalu gastronomicznym. Świąteczny nastrój przyciągnie bowiem do lokalu niejednego klienta. Sprawi też, że będzie chciał do nas wkrótce wrócić.

Dekorowanie lokalu to nie tylko ustawienie i ubranie choinki. To sztuka, która wymaga pomysłu i smaku. To masa różnego rodzaju bibelotów, kolorowe obrusy, serwetki, zasłony, świeczniki i wiele innych przedmiotów, zgodnie z indywidualnym pomysłem. Musimy kierować się jedynie zasadą, że ozdoby świąteczne muszą współgrać z wnętrzem naszego lokalu.

Jeśli wnętrze jest surowe i bardzo nowoczesne to ozdabiać go powinniśmy z umiarem, skupiając się głównie na jednej, konkretnej ozdobie – choince udekorowanej w tradycyjne bombki i lampki.

Przy wnętrzach tradycyjnych lub stylizowanych możemy pozwolić sobie na dodatkowe dekoracje, poza tradycyjnie ubraną i oświetloną choinką.  Motywem przewodnim w ozdabianiu lokalu powinien być określony, dominujący kolor. Jaki kolor mamy zastosować, jako dominujący w wystroju naszej restauracji lub kawiarni?

Być może nasza podpowiedź rozwiąże chociaż częściowo ten problem. Kolor biały jest kolorem klasycznym kojarzonym z królewskim. Pasuje do wnętrz o bardzo tradycyjnym wystroju. Doskonale komponuje się z zielenią igliwia. Kolor brązowy również świetnie komponuje się z zielenią igliwia i szyszkami. Jest kolorem uniwersalnym, czyli można go zastosować w każdym wnętrzu.  Różowy i fioletowy przeznaczony jest dla odważnych restauratorów lubiących łamać konwenanse i nadaje się głownie do wnętrz nowoczesnych.  Niebieski jest wprawdzie kolorem zimnym, ale sprawia, że wnętrze nabiera bardziej eleganckiego wystroju. Do tego koloru pasują srebrne dodatki.

Złoty w połączeniu z czerwienią idealnie komponuje się zarówno w tradycyjnych jak i nowoczesnych wnętrzach. Czerwień, złoto i srebro to kolory kojarzące się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia. Możemy wykorzystać połączenie tych trzech kolorów lub skupić się na jednym z nich. Wszystko zależy od naszego pomysłu i charakteru naszego wnętrza.

Połączenie wielu kolorów to nowy, aczkolwiek już kiedyś stosowany na mniejszą skalę styl. Należy pamiętać jedynie o tym, by nie przesadzić z ilością kolorowych kompozycji.

Oryginalne dekoracje są niemal tak ważne jak profesjonalna i miła obsługa i smaczne potrawy. Nie musimy wydawać kroci by wprowadzić świąteczny nastrój do wnętrza naszej restauracji lub kawiarni. Czasami wystarczy zadbać o odpowiednią atmosferę przy stolikach. W ozdobnych kielichach można umieścić bombki, na blacie stolików ozdobne serwetki z akcentami świątecznymi, bałwanki, renifery, lub tradycyjne stroiki z zielonych, świeżych gałązek igliwia udekorowane kilkoma elementami dekoracyjnymi. Dla tych, którzy cenią sobie przepych i rozmach i mają odrobinę fantazji proponujemy rozmieszczenie w lokalu oświetlenia złożonego z kolorowych lub jednokolorowych lampek lub całe girlandy świecących sopelków, lampek i szyszek.

Poza wystrojem niezbędna jest też muzyka. Cicha, rozbrzmiewająca w tle, ale typowo świąteczna, z tradycyjnymi kolędami będzie dopełnieniem atmosfery świąt Bożego Narodzenia.

Przy cichym brzmieniu kolęd i pastorałek każdemu z naszych klientów smakować będzie świąteczne menu. Jego skład należy tak skomponować, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Oczywiście, przede wszystkim dostępne powinny być potrawy tradycyjne, bez których nie można mówić o stole wigilijnym. Powinniśmy jednak przygotować kilka niespodzianek, którymi mile zaskoczymy naszych klientów. Co to może być? O tym możecie dowiedzieć się na kolejnych stronach naszego miesięcznika.

Marian Balcerowski


Inne artykuły: www.abc-restauracji.pl/artykuly/