Turka Invest Sp. z o.o.: Dookoła tortilli!

1 czerwca 2021 ABC Aktualności
Turka Invest Sp. z o.o.: Dookoła tortilli!

Tortilla nieodmiennie kojarzy się nam z Meksykiem. Jego kulturą, bogactwem ostrych przypraw i – nie da się ukryć – kuchnią niezbyt wykwintną i kosztowną. I jest to prawda. Typowa tortilla to płaski placek o średnicy od 6 do 30 cm. powstały z mąki kukurydzianej lub pszennej. Stanowi bazę potraw albo też używany jest jako pieczywo.

    Jak chcą historyczne przekazy pierwsza tortilla powstała w 1835r podczas oblężenia Bilbao. Gdy zwolennicy Carlosa odcięli miasto od dostaw żywności w wojskowych spiżarniach pozostały tylko jajka, ziemniaki i cebula. To z tych składników powstała pierwsza tortilla. Do dziś potrawa ta nosi nazwę tortilla espaniola lub tortilla de patatas czyli tortilla hiszpańska lub inaczej – naleśnik ziemniaczany.

    Jednak nam tortilla nie kojarzy się z naleśnikiem czy plackiem ziemniaczanym (te mamy i my w swojej historii kulinarnej) lecz raczej z wcześniej wspomnianym plackiem pszennym.

    Ludzie od samego początku swojej historii oprócz owoców, warzyw, mięsa upolowanych zwierząt żywili się różnego rodzaju pieczywem. Najstarsze odkrycia archeologiczne wskazują, ze już u zarania dziejów człowiek spożywał chleb. Najstarszy odnaleziony bochen pochodzi z Krety, a jego wiek określa się na 6100 lat. Jednak chleb istniał dużo wcześniej i – prawdopodobnie – po raz pierwszy został, upieczony 10-11.000 lat temu. Znany był w starożytnej Babilonii, Asyrii, Egipcie, Izraelu, Grecji czy Cesarstwie Rzymskim. Od samego początku był nie tylko istotnym składnikiem diety jak i odgrywał istotną rolę kulturową i symboliczną. Wzmianki o nm odnaleźć można choćby w Starym Testamencie: ” (…) I tej samej nocy spożyją mięso pieczone w ogniu, spożyją je z chlebem niekwaszonym i gorzkimi ziołami (…)” (Ks. Wyjścia 12.8). Do dziś zresztą wspomniany chleb niekwaszony przetrwał w kulturze żydowskiej jako maca.

    Przez wieki wygląd i właściwości chleba ulegały zmianie. Najbardziej pierwotną formą są placki z mąki i śruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, później także na rusztach i blachach.

    W miarę upływu czasu i rozwoju technicznego placki zaczęto piec pod glinianym garnkiem przysypanym gorącym popiołem; co później dało początek kopułowym piecom piekarskim. Przetrwały one niemalże w niezmienionej formie do naszych czasów.

    Wypiekane w ten sposób chleby były czystsze, nie traciły całkowicie wilgoci i uzyskiwały pewien stopień pulchności. Krótko mówiąc były smaczniejsze.

    Około 2600 lat p.n.e Egipcjanie wpadli na pomysł jak sprawić, by pieczone bochenki były jeszcze pulchniejsze i smaczniejsze. powstał zakwas. Jenak pierwotny chleb to płaski placek – tka jak tortilla czy też wywodzący się z Turcji lavas (lawasz).

    Lavas przygotowuje się z maki pszennej, soli oraz wody. Formuje się w prostokątne, okrągłe lub owalne arkusze. Można go piec zarówno na wewnętrznych ścianach ziemnego pieca zwanego Tandir, jak i na specjalnej patelni zwanej Sac.

    Placek jest używany przede wszystkim do zawijania mięs oraz warzyw i przygotowywania swojego rodzaju kanapek czy kebabów. Samo słowo lavas oznacza prawdopodobnie tyle co „dobry posiłek”.

    Firma Turka Tortilla&Breads czerpie z bogatej tradycji kuchni kraju półksiężyca. Produkowane przez nią tortille są nie tylko niezwykle smaczne lecz mogą zaspokoić potrzeby i gusty właściwie wszystkich odbiorców. W zróżnicowanej ofercie Firmy każdy znajdzie coś dla siebie.

    Mamy wiec do wyboru: tortille klasyczne w kilku rozmiarach (20cm, 25cm, 30cm, XXL, 35cm) tortillę orientalną Kamar, produkty z serii Tortillove (ich atutem jest niezwykle delikatny smak i puszysta struktura); tortillę wieloziarnistą i pełnoziarnistą. a także niezwykłe propozycje jak: tortilla orkiszowa, szpinakowa, pomidorowa, curry, z kurkumą, burakową i burakową z czarną marchwią. Oraz – dla tych którzy lubią słodycze i kuchenne eksperymenty – tortillę waniliową (w sam raz do deserów).

    Za chwilę będzie lato. Wielu z nas nie będzie miało ochoty na to by spędzać czas w kuchni na przygotowywaniu pracochłonnych posiłków. Doskonałym pomysłem na szybkie i smaczne dania, a także zdrowe, jest korzystanie z dobrej jakości półproduktów. Świetnym rozwiązaniem mogą być właśnie tortille, które można napełnić rozmaitymi farszami.

    Zachęcamy państwa do skorzystania z naszych propozycji! Turka

https://abc-restauracji.pl/artykuly/