Za pełny tytuł miasta uznaje się Stołeczne Królewskie Miasto Kraków. Jako jedyne w Polsce ma prawo używać w herbie godła Państwa Polskiego. Taka możliwość, według symboliki heraldycznej, przysługuje jedynie miastom i regionom stołecznym. Natomiast na arenie międzynarodowej Kraków jest postrzegany jako “duchowe i naukowe serce Polski” . Autorem pierwszego źródła pisemnego, w którym w 966r. pojawia się Kraków jest Ibrahim ibn Jakub. Natomiast w dokumentach łacińskich z 973r. odnajdujemy formę Cracoua. Zgodnie z legendą zapisaną przez Wincentego Kadłubka pod koniec XII w. nazwa miasta pochodzi od imienia księcia Kraka (tego, którego córka Wanda nie chciała wyjść za mąż za Niemca); jednak wg niektórych bardziej prawdopodobne jest iż pochodzi ona od starosłowiańskiej nazwy cmentarzyska “raka”.
Warto zauważyć, że od samych swoich początków Kraków leżał na skrzyżowaniu szlaków handlowych, będąc niewątpliwie centrum wielu spotkań nie tylko politycznych lecz i kupieckich.
W 1257r. Książę Bolesław Wstydliwy nadał miastu przywilej lokacyjny na prawie magdeburskim. Od tego czasu Kraków rozwijał się, stając się wkrótce Stolicą Państwa Polskiego. Był nią formalnie do 1795r. choć od 1596r. rozpoczął się proces przenoszenia dworu królewskiego do Warszawy.
Jednak przenosiny dworu nie wpłynęły na gospodarczą potęgę miasta. Zawsze – i tak pozostało do dziś – był jednym z najlepszych miejsc do prowadzenia własnego biznesu.
Nie dziwi więc fakt, że organizowane od 28 lat Targi Horeca Kraków cieszą się nie tylko wielką ilością odwiedzających, ale i doskonałą opinią.
Tegoroczna impreza targowa odbyła się w dniach od 3 do 5 listopada przy ul. Galicyjskiej 9. Spotkała się z wielkim zainteresowaniem tak wystawców jak i odwiedzających. Nie ma bowiem co ukrywać, że po zeszłorocznym braku takich spotkań spowodowanym epidemią, wszyscy już zatęsknili za takimi wydarzeniami.
My również, jako Wydawnictwo, wybraliśmy się na tegoroczne Targi Horeca 2021. By móc zapromować naszych Klientów, którzy zechcieli pokazać się w Katalogu PREMIUM. Dzięki uprzejmości Firmy “Malwa Tea” mogliśmy też częstować wszystkich chętnych przepysznymi herbatkami.
A musimy przyznać, że cieszyły się one dużym zainteresowaniem.
Przez trzy dni Targów udało się nam nawiązać ciekawe znajomości biznesowe, a także poznać osobiście choć niektórych z naszych Reklamodawców.
Mieliśmy więc okazję do sympatycznych rozmów między innymi z przedstawicielami Firm Unox i Barmix.
Podczas trwania Targów odbywały się także konferencje Akademii Horeca. Tematy poruszane na niej były niezwykle ciekawe. I tak 3.XI odbyło się spotkanie poświęcone rozwiązaniom delivery czyli temu jak zautomatyzować obsługę zewnętrznych platform takich jak: Uber, Eats, Glovo, Wolt czy Pyszne.pl, własnego sklepu online, zamówień telefonicznych i prywatnych kurierów.
Z kolei 4.XI. tematem byla jakość i bezpieczeństwo w gastronomii. To spotkanie poprowadził Marcin Dyrda z portalu GastroWiedza.pl.
Odbyły się również warsztaty fotografii kulinarnej; prelekcje na temat blasków i cieni w social mediach oraz tworzenia menu opartych na kodach QR.
Jednak niewątpliwie największym wydarzeniem Targów były polskie eliminacje do konkursu Bocuse d’Or. Wzięło w nich udział pięciu kandydatów.
Kokurs Bocuse d’Or jest najbardziej prestiżowym tego typu konkursem na świecie. Ideą jest zebranie 24 młodych Szefów Kuchni z całego świata. I przygotowanie przez nich znakomitych potraw w czasie 5 godzin i 35 minut przed publicznością. O zwycięstwie w Wielkim Finale decyduje Jury złożone z najwybitniejszych Szefów Kuchni z całego świata.
Zwycięzcą tegorocznej edycji polskich eliminacji zostal Jakub Kasprzak z Poznania, który pokonał czterech wspólfinalistów.
Zadaniem Kucharzy (oraz ich pomocników) było przygotowanie 2 dań, każdego w ilości 15 porcji. Pierwsze danie, serwowane wyłącznie na talerzu, należało przygotować z bałtyckiego śledzia, polskiego jabłka oraz 18% śmietany. Drugie danie, podane na paterze, miało być skomponowane z rosbeftu wołowego, ogona wołowego, pomidora malinowego i dyni. Honorowym Przewodniczącym Jury, w którym zasiadał między innymi Kurt Scheller był Chef Christophe Bacquie z Hotel&Spa du Castellet. Chef Christophe to jeden z najbardziej rozpoznawalnych francuskich Szefów Kuchni, wyróżniony tytulem MOF – najwyższym oznaczeniem kwalifikacji zawodowych we Francji. Prowadzona obecnie przez niego restauracja zdobyła w 2018 3* Michelin Guide (utrzymuje je do dziś), a sam Chef Christophe został – w tym samym roku – wybrany Szefem Roku przez prestiżowy francuski magazyn Le Chef. Otrzymał również 5 Czapek i ocenę 19/20 od Gault&Millau France.
W 2019r Chef Bacquie został Kawalerem Legii Honorowej oraz zdobył 2 miejsce w Rankingu 100 Najlepszych Szefów Kuchni na świecie.
Dodajmy jeszcze, że cały konkurs prowadził jeden z najpopoularniejszych w naszym kraju szefów Kuchni – Karol Okrasa.
Tak jak wszystkich odwiedzających Targi tak i nas zainteresowała część poświęcona napojom alkoholowym – EnoExpo. Można się było na niej zapoznać ze znakomitymi winami z Czech, Francji, Gruzji, Kosowa, Portugalii, Turcji, Węgier, Włoch, Hiszpanii, Słowenii i Polski.
4 listopada można było wziąć udział w degustacji win Hiszpańskich, w tym zapoznać się z pochodzącą z regionu Penedes Cavą, produkowaną z wykorzystaniem metody szampańskiej.
Natomiast 5 listopada na wszystkich chętnych czekały cudowne wina Gruzińskie; ale takie od małych, nieznanych w naszym kraju producentów.
Do zobaczenia na kolejnych Targach!
Redakcja ABC Restauracji