Spróbuj mistrzowskich potraw w Instytucie Kulinarnym Transgourmet

5 października 2022 ABC Aktualności
Spróbuj mistrzowskich potraw w Instytucie Kulinarnym Transgourmet

Od kilku miesięcy w każdy weekend juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy trenują w Instytucie Kulinarnym, przygotowując się do Kulinarnego Pucharu Świata, którego finał odbędzie się w listopadzie. Od 3 października przez kolejne 6 tygodni każdy może spróbować mistrzowskich dań podczas kolacji degustacyjnej w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Te same dania zaserwują jurorom zmagań w Luksemburgu.

Kadra odbywa cykliczne treningi, przygotowujące do wyjazdu na Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022. Kulinarny Puchar Świata to jedno z najważniejszych wydarzeń gastronomicznych. Zmagania finałowe będą odbywały się w dwóch konkurencjach –Restaurant of Nations, która będzie symulacją restauracji i zadaniem kadry jest przygotowanie trzydaniowego menu dla 70 osób. Druga część zmagań to Chef’s Table, gdzie reprezentanci zaproponują bardziej skomplikowane menu, którego walory smakowe i estetyczne oceni jury, składające się z 10 osób.

Treningi nabierają tempa, a zawodnicy efekt swoich przygotowań prezentowali w ostatnich tygodniach dziennikarzom oraz pracownikom Transgourmet i Selgros, właściciela Instytutu Kulinarnego. Od 3 października przez kolejnych 6 tygodni zapraszają na kolację każdego miłośnika kulinariów. Spotkania w Instytucie Kulinarnym w Piasecznie, w trakcie których będzie można spróbować dań przygotowywanych na konkurs, zorganizowane są w takiej samej formule jak przebieg finału Kulinarnego Pucharu Świata. Można więc wybierać spośród Chef’s Table oraz Restaurant of Nations. Nasza reprezentacja postawiła na potrawy z nutką polskości, promując regionalne smaki i produkty. Nie pominęli również aktualnych trendów kulinarnych jak kuchnia bezglutenowa, wegetariańska czy wegańska.

W swoich daniach interpretujemy polskie smaki i przedstawiamy je w nowoczesnym wydaniu, uwzględniając światowe trendy. To niepowtarzalna okazja, aby spróbować dań na światowym poziomie i poczuć się jak juror Kulinarnego Pucharu Świata. Zapraszamy do Instytutu! mówi Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy i Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Dostępne terminy można sprawdzić na stronie instytut-kulinarny.pl.

Koszt kolacji to 149 zł od osoby– w cenie zawarta jest degustacja menu (przystawka, danie główne i deser), kieliszek wina oraz napoje ciepłe i zimne. Zapisów można dokonać poprzez formularz kontaktowy na wskazanej stronie lub telefonicznie.

***

Transgourmet Foodservice to marka zaopatrująca Klientów gastronomicznych za pomocą własnej nowoczesnej floty samochodów ciężarowych z nowoczesnego Centrum Logistyczno-Magazynowego zlokalizowanego w Ożarowie pod Warszawą oraz sieci magazynów typu cross-dock w całej Polsce.

Selgros Cash & Carry to ogólnopolska sieć samoobsługowych hal handlowych, oferująca najwyższą jakość i świeżość produktów oraz pełne zaopatrzenie pod jednym dachem dla osób prowadzących działalność gospodarczą, klientów z branży HoReCa oraz indywidualnych. Wszechstronna oferta hal Selgros Cash & Carry to jeden z najszerszych asortymentów na rynku. Selgros posiada 19 hal handlowych w całej Polsce, zlokalizowanych w: Białymstoku, Bytomiu, Gdańsku, Gliwicach, Lublinie, Łodzi (2 hale), Katowicach, Krakowie, Poznaniu (gdzie mieści się także Centralne Biuro Firmy), Radomiu, Szczecinie, Siedlcach, Warszawie (4 hale) i we Wrocławiu (także 2 hale).

Marki handlowe Transgourmet i Selgros Cash & Carry należą do Transgourmet Polska. Spółka jest częścią międzynarodowego holdingu zajmującego się hurtową sprzedażą produktów żywnościowych. Udziałowcem Transgourmet Holding SE jest COOP – druga co do wielkości w Europie szwajcarska grupa handlu artykułami spożywczymi. www.transgourmet.pl www.selgros.pl

https://abc-restauracji.pl/artykuly/