Rozwiń swój biznes na targach EuroGastro

4 października 2019 ABC Aktualności
Rozwiń swój biznes na targach EuroGastro

Rozwiń swój biznes na targach EuroGastro – najważniejszym spotkaniu branży HoReCa w Polsce

Jak skutecznie dotrzeć z ofertą do przedstawicieli sektora HoReCa? Już wkrótce będzie można zaprezentować im swoje produkty i usługi podczas 24. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, połączonych z 13. Międzynarodowymi Targami Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel, które odbędą się 25-27 marca 2020 roku w Nadarzynie w Ptak Warsaw Expo.

Organizatorzy spodziewają się ponad 300 wystawców. Przedstawiciele firm z ponad 20 krajów zaprezentują nowości i sprawdzone rozwiązania niezbędne do prowadzenia biznesu gastronomicznego. Będzie można zapoznać się z ofertą obejmującą wyposażenie zaplecza kuchennego. Piece konwekcyjno-parowe, maszyny i urządzenia gastronomiczne, filtry do wody, rozwiązania wentylacyjne, grzewcze i chłodnicze czy systemy informatyczne, a także propozycje dla cukiernictwa, lodziarstwa i piekarstwa. Pokazane zostaną również meble restauracyjne, sprzęt cateringowy czy akcesoria dla HoReCa. Na stoiskach znajdą się produkty i półprodukty spożywcze dla wszystkich sektorów, napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz kawy i herbaty. Na EuroGastro firmy zaprezentują także wyposażenie hoteli, sal restauracyjnych oraz barów. Znajdziemy tam meble i elementy dekoracji wnętrz, zastawę i tekstylia, zabezpieczenia i nowe technologie.

Bogaty program konwencji i szkoleń

Od lat nasze targi stwarzają dobre warunki dla rozwoju biznesu. Sprzyjają nawiązywaniu nowych kontaktów i pozwalają na „podpatrywanie” oraz wdrażanie nowatorskich rozwiązań w restauracjach. Ofercie wystawców towarzyszy bogaty program konferencji i szkoleń, a także konkursów i pokazów. To wszystko sprawia, że EuroGastro, które w ubiegłym roku odwiedziło 22 tysiące zwiedzających. Stanowią one ważne wydarzenie w branży HoReCa, na którym warto i opłaca się być – mówi Urszula Potęga, prezes MT Targi Polska.

Wśród gości EuroGastro znajdują się przede wszystkim właściciele i menedżerowie lokali gastronomicznych, hoteli, szefowie kuchni, cukiernicy i piekarze. Obecni tu są także przedstawiciele sieci handlowych, hurtownicy, producenci, importerzy i dystrybutorzy żywności oraz napojów.

Imprezy towarzyszące

Dopełnienie oferty targowej stanowi bogaty program imprez towarzyszących. Jednym z jego ważnych ogniw są seminaria i warsztaty. Podczas których można zdobyć wiedzę ułatwiającą prowadzenie biznesu i efektywne konkurowanie na rynku. Na szczególną uwagę zasługuje program szkoleniowy „Profesjonalny Menedżer Restauracji”. Pierwszego dnia tego ważnego wydarzenia zostaną poruszone zagadnienia dotyczące otwierania i funkcjonowania restauracji w zmieniającej się sytuacji gospodarczej. Drugi dzień natomiast zostanie poświęcony takim tematom, jak: profesjonalny serwis kelnerski, obsługa niezadowolonego gościa restauracji oraz organizacja wydarzeń dla klienta biznesowego. Więcej informacji na temat tego kompleksowego szkolenia można znaleźć na stronie www.profesjonalnymenedżerrestauracji.pl.

Co najważniejsze, w pokazy, prezentacje i inne wydarzenia towarzyszące targom od lat angażują się znani ze szklanego ekranu szefowie kuchni.

I tak już po raz 15. na EuroGastro będziemy gościć Theo Vafidisa z Festiwalem Kuchni Greckiej. Propagującym tradycyjne potrawy i produkty z południowego krańca Półwyspu Bałkańskiego. Istotny element wydarzenia stanowić będzie prestiżowy konkurs kulinarny, w którym wezmą udział profesjonalni kucharze z wielu zakątków Polski.

Podczas dwunastej edycji zawodów Kulinarny Talent Robert Sowa wraz z innymi wybitnymi szefami kuchni wyłoni najbardziej obiecujących, młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Z kolei doświadczeni kucharze z Polski oraz z zagranicy staną w szranki na International CHEF Culinary Cup organizowanym przez Nestle Professional i Jerzego Pasikowskiego. Będzie to już piąta, jubileuszowa edycja tego konkursu.

Smart Cuisine – dania dietetyczne

Nieco innym podejściem do kulinarnej rywalizacji, szczególnie ważnym w dobie dbałości o właściwe odżywianie, charakteryzuje się konkurs Smart Cuisine – dania dietetyczne. Jego pomysłodawca i organizator, Jarek Walczyk, Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni promuje zdrowe i smaczne gotowanie. W turnieju wezmą udział kucharze, którym te wartości przyświecającą w codziennej pracy. Nad przebiegiem zmagań czuwać będzie złożone z dietetyków jury, które wyłoni zwycięzcę.

Zdrowe odżywianie i ekologia to trendy silnie wpływające na funkcjonowanie restauracji w Polsce. Z tego względu organizatorzy EuroGastro planują również prelekcje dotyczące racjonalnego wykorzystania żywności.

Dla znakomitych szefów cukierni z całej Europy natomiast odbędzie się po raz drugi Debic Pastry Cup.  Organizatoremjest mistrz cukiernictwa Paweł Mieszała sponsorowany przez firmę Debic.

Specjalne wydarzenie przygotowano także dla barmanów. Rywalizować będą w Międzynarodowym Konkursie Barmańskim Barmatic Cup, ocenianym m.in. przez wielokrotnego Mistrza Świata w tej dziedzinie Tomasza Małka. Jego organizatorzy to: Fine Dine Sp. z o.o. Sp. kom., Stowarzyszenie Polskich Barmanów.

Na 12. Olimpiadę Kawy® zaprasza zaś Tomasz Obracaj. Turniej ten stanowi kuźnię talentów kawowych w Polsce. Nasi bariści należą do ścisłej czołówki światowej elity kawowej.

Nowością podczas zbliżającej się edycji EuroGastro będzie Piazza Italia – kuchnia włoska bez barier. Wydarzenie przygotowane przez Giancarlo Russo wraz z firmą Winterhalter. Niewątpliwą atrakcją tego punktu programu będzie live cooking prowadzony na 3 wyspach do gotowania. Oprócz występów mistrzów kulinarnych i gwiazd telewizyjnych przygotowano pokaz p.t.: Kuchnia włoska oczami osób niepełnosprawnych intelektualnie. Uczestniczyćw nich będą podopieczni Towarzystwa Wspierania Inicjatyw Społecznych ALPI z Białegostoku.

Tak bogata oferta wystawców połączona z atrakcyjnym programem imprez towarzyszących stanowią gwarancję dotarcia do szerokiego grona przedstawicieli branży HoReCa w naszym kraju.

Więcej informacji: eurogastro.com.pl