Żurek w chlebku- Tradycyjna Polska Kuchnia

19 lutego 2019 ABC
Żurek w chlebku- Tradycyjna Polska Kuchnia

Przepis na żurek w chlebku w tradycyjnym Polskim wydaniu. Przygotowany na zakwasie żytnim z dodatkiem białej kiełbasy i szynki wieprzowej.

Składniki:

  • 1kg mięsa szynki wieprzowej
  • ½ kg cienkiej kiełbasy wieprzowej
  • ½ litra zakwasu żytniego
  • 4 jajka na twardo
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • Mały słoik chrzanu do smaku
  • czarny pieprz i sól do smaku
  • majeranek do smaku
  • 3 litry wody

Wykonanie:

Krok 1

Do garnka wlewamy 3 litry wody, wkładamy pokrojone mięso, liście laurowe, ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy godzinę do miękkości szynki. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką pianę (szumowiny).

Krok 2

Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki, wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę do wywaru, następnie dodajemy zakwas, zagotowujemy. Pod koniec dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Zupę możemy zaprawić śmietaną i posypać świeżymi ziołami.

Krok 3

Roztrzepanym białkiem smarujemy wnętrze chlebka.

Krok 4

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 10 minut. Tak przygotowany chlebek, nie będzie nasiąkał żurkiem.

Krok 5

Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić według uznania, włożyć do chlebków, następnie wlewamy żurek.


Przepis pochodzi ze strony: www.tota.pl