Przepis na żurek w chlebku w tradycyjnym Polskim wydaniu. Przygotowany na zakwasie żytnim z dodatkiem białej kiełbasy i szynki wieprzowej.
Składniki:
- 1kg mięsa szynki wieprzowej
- ½ kg cienkiej kiełbasy wieprzowej
- ½ litra zakwasu żytniego
- 4 jajka na twardo
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- Mały słoik chrzanu do smaku
- czarny pieprz i sól do smaku
- majeranek do smaku
- 3 litry wody
Wykonanie:
Krok 1
Do garnka wlewamy 3 litry wody, wkładamy pokrojone mięso, liście laurowe, ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy godzinę do miękkości szynki. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką pianę (szumowiny).
Krok 2
Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki, wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę do wywaru, następnie dodajemy zakwas, zagotowujemy. Pod koniec dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Zupę możemy zaprawić śmietaną i posypać świeżymi ziołami.
Krok 3
Roztrzepanym białkiem smarujemy wnętrze chlebka.
Krok 4
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 10 minut. Tak przygotowany chlebek, nie będzie nasiąkał żurkiem.
Krok 5
Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić według uznania, włożyć do chlebków, następnie wlewamy żurek.
Przepis pochodzi ze strony: www.tota.pl