Dla wielbicieli azjatyckich smaków- Zupa chińska

26 listopada 2018 ABC
Dla wielbicieli azjatyckich smaków- Zupa chińska
Dla wielbicieli azjatyckich smaków i nie tylko Zupa chińska.

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu
  • 1 szklanka ugotowanego spaghetti „Arc-Pol Makarony”
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu sezamowego
  • 3 łyżeczki pasty miso
  • odrobina sosu ostrego np. sriracha
  • 1 szklanka pokrojonych drobno warzyw (np.marchewka, papryka, groszek)
  • natka pietruszki i sezam do dekoracji

Spaghetti ugotować al dente. Paprykę i marchewkę kroimy w cienkie paski (po zalaniu gorącego bulionu muszą być al dente, nie surowe). Groszek odsączamy z zalewy.

Do słoika na samo dno dodajemy pokrojone warzywa. Następnie kładziemy ugotowane spaghetti „Arc Pol Makarony”. Przyprawiamy wszystko sosem sojowym, sosem sezamowym, pastą miso oraz (opcjonalnie ,jeżeli wolicie ostrzejsze dania) sosem sriracha.

Ostatnim krokiem jest zalanie warzyw z makaronem gorącym bulionem (lub samą wodą).
Zostawiamy pod przykryciem ok. 5 minut.
Przed podaniem posypujemy zupę natką pietruszki oraz sezamem.


Przepis pochodzi ze strony www.arc-pol.com.pl