Zdrowe sałatki na rodzinne spotkanie
Lato to idealny czas na lekkie, pożywne sałatki. Są łatwe w przygotowaniu, dostarczają mnóstwo witamin, a przede wszystkim doskonale smakują.Są świetne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Cieszą się też popularnością wśród dań podczas rodzinnych spotkań.
Zdrowe nawyki żywieniowe to m.in. regularne spożywanie posiłków i ponad wszystko, wybieranie pełnowartościowych produktów o najwyższej jakości. Przygotowując sałatkę dla siebie i swoich bliskich warto więc wzbogacić ją o bakalie np. w postaci suszonej żurawiny bez dodatku cukru czy pyszne orzechy włoskie. Podsumowując, żurawina to znakomite źródło witaminy A i C oraz żelaza i błonnika. Orzechy włoskie natomiast działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie oraz pomagają obniżać poziom ,,złego” cholesterolu. Sprawdź przepisy z wykorzystaniem właśnie tych składników!
Wytrawny smak
Składniki:
- główka sałaty lodowej
- duża garść suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- sok z cytryny
- łyżka ziół prowansalskich
- chrupiąca bagietka
Przygotowanie:
Sałatę lodową umyć, osuszyć i dodatkowo porwać na mniejsze kawałki. Włożyć do miski. Dodać żurawinę, oliwę, szczyptę soli, sok z cytryny i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszać, dodatkowo podawać z chrupiącą bagietką
Lekka rozkosz
Składniki:
- 3 duże pomidory
- 1 cytryna
- pół główki sałaty lodowej
- 1 awokado
- duża garść orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Warzywa umyć. Pomidory, awokado i cytrynę pokroić na duże kawałki. Sałatę lodową osuszyć i porwać. Włożyć składniki do miski. Dodać garść orzechów włoskich. Polać łyżką oliwy. Posolić i popieprzyć.
Bakalie dostępne są na stronie:
Strona główna – Bakal Sklep!
Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.abc-restauracji.pl/przepisy