Wędzony boczek w trzech odsłonach

19 lutego 2018 ABC
Wędzony boczek w trzech odsłonach
Wędzony boczek w trzech odsłonach
Składniki
Mięso
  • 3 kawałki surowego boczku

Nacierka
  • przyprawa curry

  • suszony czosnek niedźwiedzi

  • majeranek suszony

  • 1 łyżka soli jodowanej

  • 1 łyżka peklosoli

Praktycznie każdy z nas uwielbia dobrze przygotowany i uwędzony boczek. Czy to jako przekąskę, czy do kanapki, czy wkrojony do sałatki. Przedstawiamy przepis boczku w trzech odsłonach: aromatyczny w majeranku, intensywny w curry i delikatny w soli.

Nacierka

Boczek przepłukać pod bieżącą wodą. Wytrzeć ręcznikiem papierowym. Sól jodowaną połączyć z peklosolą i wmasować w mięso. Jest to tak zwane “peklowanie na sucho”. Jeden kawałek boczku obtoczyć w majeranku i czosnku, drugi obsypać przyprawą curry. Trzeci kawałek boczku pozostawić posolony. Całość odstawić na noc do lodówki.

Wędzenie

Mięso włożyć do wędzarni na 30 minut bez dymu w temperaturze 60°C. Po tym czasie włączyć generator i wędzić 2-3 godziny w 55°C.

Parzenie

Do dużego garnka wlać wodę i podgrzać do około 90°C, włożyć boczek. Parzyć do momentu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 80°C przez około 1,5 godziny.

 

Przepis pochodzi ze strony www.borniak.pl/kategorie-wiedzy/przepisy/