Wędzony boczek w trzech odsłonach
Składniki
Mięso
-
3 kawałki surowego boczku
Nacierka
-
przyprawa curry
-
suszony czosnek niedźwiedzi
-
majeranek suszony
-
1 łyżka soli jodowanej
-
1 łyżka peklosoli
Praktycznie każdy z nas uwielbia dobrze przygotowany i uwędzony boczek. Czy to jako przekąskę, czy do kanapki, czy wkrojony do sałatki. Przedstawiamy przepis boczku w trzech odsłonach: aromatyczny w majeranku, intensywny w curry i delikatny w soli.
Nacierka
Boczek przepłukać pod bieżącą wodą. Wytrzeć ręcznikiem papierowym. Sól jodowaną połączyć z peklosolą i wmasować w mięso. Jest to tak zwane “peklowanie na sucho”. Jeden kawałek boczku obtoczyć w majeranku i czosnku, drugi obsypać przyprawą curry. Trzeci kawałek boczku pozostawić posolony. Całość odstawić na noc do lodówki.
Wędzenie
Mięso włożyć do wędzarni na 30 minut bez dymu w temperaturze 60°C. Po tym czasie włączyć generator i wędzić 2-3 godziny w 55°C.
Parzenie
Do dużego garnka wlać wodę i podgrzać do około 90°C, włożyć boczek. Parzyć do momentu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 80°C przez około 1,5 godziny.
Przepis pochodzi ze strony www.borniak.pl/kategorie-wiedzy/przepisy/