Wędzone skrzydełka
Wędzone Skrzydełka – idealne do serwowania jako kąsek piwny. Wyśmienicie smakują w każdym wydaniu, podane na zimno, na ciepło lub jako przekąska. Nasze skrzydełka wędziliśmy na zrębkach olchowych.
Składniki
-
skrzydełka drobiowe z kurczaka
-
sól jodowana kuchenna
-
peklosól
-
oregano suszone
Przygotowanie
Skrzydełka umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować mieszankę peklującą: łyżka oregano (polecam podgrzać na suchej patelni), sól jodowana i peklosól – wymieszać i natrzeć mięso. Można je ponakłuwać ostrym widelcem. Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Wędzić 2-3 godziny w temperaturze 50°C, aż do uzyskania upragnionego koloru.
Pod koniec procesu wędzenia nastawić wodę na parzenie. Warto do niej dodać kilka kulek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe i ząbek lub dwa czosnku. Wodę chwilę gotować. Następnie zmniejszyć temperaturę kuchenki, tak aby woda nie przekraczała 90°C. Włożyć do niej skrzydełka, prosto z wędzarni. Termometrem kontrolować temperaturę, by nie przekraczała 80°C. Parzyć około 20 minut.
Po tym czasie wyjąć z wody i ułożyć na półce, by ociekły i ostygły.
Przepis pochodzi ze strony: www.borniak.pl/kategorie-wiedzy/przepisy/