Wędzona ośmiornica
Owoce morza są doskonałe na każdą okazję, dodatkowo to jedne z najzdrowszych rodzajów pokarmów. Wędzona ośmiornica ma delikatne mięso i świetnie komponuje się z białym winem.
Składniki
-
ośmiornica mrożona – cała
-
10 kulek ziela angielskiego
-
15 ziaren pieprzu czarnego
-
płaska łyżka soli niejodowanej
-
3 – 5 liści laurowych
Przygotowanie
Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wszystkie kulki i liście. Dorzucamy kryształki soli i czekamy, aż woda się zagotuje. Ośmiornicę najlepiej nabyć już uprzednio mrożoną, oszczędzając czas niezbędny do jej zmiękczenia. Myjemy ośmiornicę pod bieżącą wodą i pozbywamy się zbędnych elementów (tj. gałek ocznych, wnętrzności jeśli takowe zastaliśmy oraz zęba kolcowego, który znajdziemy w centrum ośmiornicy).
Gdy woda się zagotuje, należy przystąpić do napędzania stracha mackowemu stworzeniu! Wkładamy go do wrzątku na chwilę 3-4 razy. Jak niesie wieść gminna, zapobiega to zejściu skóry. Po zahartowaniu, gotować na wolnym ogniu około pół godziny.
Nastawić wędzarnię na 50°C i podłączyć wentylator – tak suszyć przez około 40 minut od uzyskania temperatury przez urządzenie. Następnie wędzić przez 2 godziny w tej samej temperaturze z podłączonym generatorem dymu. Na końcu 15 minut w 80°C, by uzyskać ładny kolor. Ośmiorniczka pociemniała i zaprezentowała śliwkową barwę.
Musimy przyznać, że jest to ciężki temat do fotografowania, ale jaki pyszny do jedzenia!
Przepis pochodzi ze strony: www.borniak.pl/kategorie-wiedzy/przepisy/