Szaszłyk z łososia-urozmaici każde przyjęcie

22 lutego 2018 ABC
Szaszłyk z łososia-urozmaici każde przyjęcie
Szaszłyk z łososia

Szaszłyk z łososia. Pomysł na danie, idealne do urozmaicenia przyjęcia lub spotkania ze znajomymi. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne i bardzo smaczne.

Składniki
  • 2 filety z łososia

  • 1 świeży ananas

  • długie patyczki do szaszłyków

Solanka
  • 1 litr wody

  • 30 g soli

  • 2-3 liście laurowe

  • 1 łyżeczka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka brązowego cukru

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3-4 ziarna pieprzu czarnego

Peklowanie

Wlać do miski 0,5 litra wody, wsypać sól i mieszać do rozpuszczenia się soli. W osobnym garnku zagotować wywar z pozostałych składników. Następnie przestudzić i wlać do miski z solą. Filety z łososia pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, ułożyć w solance i wstawić na 6 godzin do lodówki.

Przygotowanie przed wędzeniem

Zapeklowanego łososia wyjąć z lodówki i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Obrać ananasa pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm i nadziewać na patyczki, na przemian z łososiem.

Wędzenie

Szaszłyki wstawić do wędzarni, włączyć osuszacz, ustawić temperaturę na 30°C i suszyć przez około 2 godziny. Następie włączyć generator dymu, wędzić w 40°C przez 3 godziny. Podnieść temperaturę do 70°C, wędzić przez 30 minut.

Przepis pochodzi ze strony www.borniak.pl/kategorie-wiedzy/przepisy/