Szaszłyk z łososia
Szaszłyk z łososia. Pomysł na danie, idealne do urozmaicenia przyjęcia lub spotkania ze znajomymi. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne i bardzo smaczne.
Składniki
-
2 filety z łososia
-
1 świeży ananas
-
długie patyczki do szaszłyków
Solanka
-
1 litr wody
-
30 g soli
-
2-3 liście laurowe
-
1 łyżeczka sosu sojowego
-
1 łyżeczka brązowego cukru
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
3-4 ziarna pieprzu czarnego
Peklowanie
Wlać do miski 0,5 litra wody, wsypać sól i mieszać do rozpuszczenia się soli. W osobnym garnku zagotować wywar z pozostałych składników. Następnie przestudzić i wlać do miski z solą. Filety z łososia pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, ułożyć w solance i wstawić na 6 godzin do lodówki.
Przygotowanie przed wędzeniem
Zapeklowanego łososia wyjąć z lodówki i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Obrać ananasa pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm i nadziewać na patyczki, na przemian z łososiem.
Wędzenie
Szaszłyki wstawić do wędzarni, włączyć osuszacz, ustawić temperaturę na 30°C i suszyć przez około 2 godziny. Następie włączyć generator dymu, wędzić w 40°C przez 3 godziny. Podnieść temperaturę do 70°C, wędzić przez 30 minut.
Przepis pochodzi ze strony www.borniak.pl/kategorie-wiedzy/przepisy/