15 czerwca 2018
Przepis na Schab z dzika w sosie śliwkowo-żurawinowym
Składniki
- schab z dzika – 1 kg
- słonina – 50 g
- smalec – 2 łyżki
- liść laurowy – 1 listek
- ziarno jałowca – 4 szt.
- ziele angielskie – 4 szt.
- tymianek – ¼ łyżeczki
- majeranek lub rozmaryn – ¼ łyżeczki
- oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
Wykonanie
- Mięso umyć i osuszyć.
- Liść laurowy, ziarno jałowca, ziele angielskie, tymianek i majeranek lub rozmaryn zmielić w moździerzu lub młynku. Połączyć z oliwą z oliwek.
- Schab natrzeć marynatą, ułożyć w glinianym naczyniu i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Od czasu do czasu przekręcać, aby się równo zamarynowało.
- Schab obłożyć plasterkami słoniny, obsmażyć na smalcu po ok. 5 minut z każdej strony. Przełożyć do rondla, dolać odrobinę przegotowanej wody i dusić na wolnym ogniu około 1,5-2 godzin.
- W tym czasie przygotować sos śliwkowo-żurawinowy według przepisu.
- Gotowy schab polać sosem, podawać z kaszą gryczaną.
Przepis pochodzi ze strony www.suskasechlonska.pl