SAŁATKA Z WĘDZONYM WĘGORZEM I CYKORIĄ

7 marca 2019 ABC
SAŁATKA Z WĘDZONYM WĘGORZEM I CYKORIĄ

Pyszny i prosty przepis na sałatkę z  wędzonym węgorzem, sałatą oraz rodzynkami. Palce lizać!

Składniki dla 2 osób:

  • ok. 400 g. obranego ze skóry węgorza wędzonego
  • garść rodzynek
  • czerwona cykoria
  • sałata lodowa
  • cebula dymka – posiekana biała i zielona część

Sos:

  • sok z pomarańczy
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z limonki
  • niecała łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • niecała łyżeczka musztardy dijon z gorczycą
  • łyżka posiekanej drobno natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Obranego węgorza pokroić na spore kawałki – słupki.

2. W miskach sałatkowych ułożyć liście cykorii i sałaty lodowej.

3. Na wierzchu sałaty ułożyć słupki węgorza, opierając je o siebie, aby powstał stożek. Całość obsypać rodzynkami i dymką.

4. Przygotowanie dressingu: w rondelku podgrzać sok z pomarańczy z cukrem, doprowadzić do wrzenia, a następnie w części odparować. Ostudzić. Następnie sok wymieszać z oliwą i sokiem z limonki, natką, musztardą. Doprawić. Wymieszać .

5. Sałatkę polać obficie sosem, w razie potrzeby dodawać w trakcie mieszania.


Przepis pochodzi ze strony Firmy Van Trucks dystrybutora węgorza i pstrąga z Niemiec www.swiezywegorz.pl