Pyszny i prosty przepis na sałatkę z wędzonym węgorzem, sałatą oraz rodzynkami. Palce lizać!
Składniki dla 2 osób:
- ok. 400 g. obranego ze skóry węgorza wędzonego
- garść rodzynek
- czerwona cykoria
- sałata lodowa
- cebula dymka – posiekana biała i zielona część
Sos:
- sok z pomarańczy
- sól i pieprz do smaku
- sok z limonki
- niecała łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek extra virgin
- niecała łyżeczka musztardy dijon z gorczycą
- łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Obranego węgorza pokroić na spore kawałki – słupki.
2. W miskach sałatkowych ułożyć liście cykorii i sałaty lodowej.
3. Na wierzchu sałaty ułożyć słupki węgorza, opierając je o siebie, aby powstał stożek. Całość obsypać rodzynkami i dymką.
4. Przygotowanie dressingu: w rondelku podgrzać sok z pomarańczy z cukrem, doprowadzić do wrzenia, a następnie w części odparować. Ostudzić. Następnie sok wymieszać z oliwą i sokiem z limonki, natką, musztardą. Doprawić. Wymieszać .
5. Sałatkę polać obficie sosem, w razie potrzeby dodawać w trakcie mieszania.
Przepis pochodzi ze strony Firmy Van Trucks dystrybutora węgorza i pstrąga z Niemiec www.swiezywegorz.pl