Ryba po grecku
Składniki na porcję dla 4 osób
- 2 kg Dorsza
- 0,5 kg brokułów
- 0,5 kg marchewki
- 6 sztuk cebuli
- 3 pietruszki
- połówka selera
- 3 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- sok z cytryny
- 6 jajek
- mąka
- 1 łyżka mleka
- sól
- pieprz
- odrobina wina białego
- oliwa z oliwek / masło
Przygotowanie
Rybę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przyprawioną rybę odstawiamy na ok. 30 min, a w tym czasie przygotowujemy sos. Wszystkie warzywa obieramy i odpowiednio kroimy: cebule w krążki, seler w kostkę , pozostałe warzywa ścieramy na grubej tarce. Kolejno podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kolejno dodajemy białe wino, liście laurowe ziele angielskie, sól i cukier do smaku. Dusimy aż całość odpowiednio zmięknie. Na końcu dodajemy ok. 190 g koncentratu pomidorowego 30% , sok z połówki cytryny, vegetę, trochę chilli do smaku. Rybę porcjujemy, obtaczamy w jajku i mące i podsmażamy, aż osiągnie złoty kolor. Całość układamy na półmisku przekładając farsz , ryba, farsz. Można udekorować świeżymi, zielonymi ziołami.
Przepis pochodzi ze strony klienta: delikatesylosos.pl
Wizytówka klienta na portalu ABC Restauracji: abc-restauracji.pl/firmy/profish/