Quesadilla – danie kuchni meksykańskie
Składniki (dla 4 osób)
- 4 placki tortilli
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- opcjonalnie 60 g kiełbaski chorizo, pokrojonej na cienie plasterki
- 6 kawałków suszonych pomidorów i 2 łyżki oleju ze słoika
- 1/4 główki sałaty lodowej
- ok. 1/2 szklanki tartego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i oregano. Wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i wymieszać. Na patelnię włożyć plasterki chorizo i obsmażyć, aż będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. Zdjąć z patelni. Na patelnię z wytopionym tłuszczem włożyć kurczaka i obsmażyć go z każdej strony na małym ogniu, następnie rozgnieść go nieco widelcem na patelni i jeszcze chwilę podsmażyć, aż nie będzie surowy w środku. Na placki tortilli wykładać nadzienie (chorizo, kurczaka, suszone pomidory, sałatę, szczypiorek i ser) i składać na pół lub też rozkładać nadzienie na jednym placku i przykrywać drugim. Podgrzewać: w piekarniku / zgrzewarce / na patelni. W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra i dół w 180 stopniach. Rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą ustawioną w górnej części piekarnika. Na gorącą blachę kładziemy quesadillę. Pieczemy przez około 3 – 4 minut do roztopienia się sera. Kroimy na kawałki i podajemy z dodatkami.
Przepis pochodzi ze strony firmy Turka Invest producenta tortilli i chleba na kanapki typu döner www.turka.pl/pl/