Ptasie mleczko kajmakowe-Pyszności!

22 listopada 2018 ABC
Ptasie mleczko kajmakowe-Pyszności!

Składniki

  • 5 jaj
  • 100 gr cukru
  • 100 gr mąki
  • 1 l Śmietanki kremowej gostyńskiej UHT 30%
  • 100 gr Mleko zagęszczonego słodzonego
  • 1 puszka Kajmaku gostyńskiego
  • 100 gr cukru waniliowego
  • 20 gr żelatyny
  • 100 gr wody

Przygotowanie

  • Ubijamy białka i do ubitych białek sypiemy cukier, później żółtka i mieszamy z mąką.
  • Rozsmarowujemy na grubość około 1 cm.
  • Pieczemy w temperaturze 220°C przez około 10 minut.
  • Ubijamy śmietanę z cukrem, kajmakiem i mlekiem zagęszczonym.
  • Jak śmietana zacznie się ubijać, wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
  • Rozpuszczamy puszkę kajmaku w kąpieli wodnej i dodajemy 7 gram żelatyny i wylewamy na wierzch.

Produkty

  • Śmietanka 30%
  • Mleko zagęszczone słodzone
  • Masa krówkowa/kajmak



Przepis pochodzi ze strony www.smgostyn.pl/pl/