10 listopada 2020
3 kulinarne DIY – przepisy na wzmocnienie odporności z bakaliami
Bakalie są skarbnicą witamin i mikroelementów. Według Harvard Health Letter zawierają więcej białka i antyoksydantów niż świeże owoce, a ponadto wspomagają pracę układu pokarmowego oraz wpływają na zapobieganie wielu chorób nowotworowych. Warto zaznaczyć, że mają również doskonały smak i można z powodzeniem dodawać je do ciast, sałatek oraz deserów. Świetnie spisują się również jako samodzielna przekąska. Sprawdź 3 kulinarne przepisy na wzmocnienie odporności z nimi w roli głównej!
Orzechy włoskie na śniadanie
Składniki:
- 450 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie
- 5 łyżek miodu
- szczypta soli morskiej
Sposób wykonania:
Orzechy włoskie prażyć na patelni przez około 5 minut. Następnie rozdrobnić je tłuczkiem. Po drugie dodać łyżkę miodu i szczyptę soli. Następnie zmiksować na gładką masę. Spożywać na chrupkim pieczywie lub jako dodatek do porannej owsianki.
Koktajl z suszonymi morelami
Składniki:
- duża garść suszonych moreli Bakal Soft
- Po drugie, 3 szklanki mleka owsianego
- Po trzecie, 2 łyżki siemienia lnianego
- łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
Sposób wykonania:
Wszystkie produkty przełożyć do naczynia. Zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Podawać w wysokiej szklance.
Naleśniki z żurawiną i białym serem
Składniki:
Farsz:
- garść suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
- 1 jajko
- 350 g twarogu półtłustego
- łyżeczka syropu klonowego
- Ciasto na naleśniki:
- 1½ szklanki mleka
- ½ szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
Farsz: Zmiksować razem żurawinę, twaróg, jajko i dodać syrop klonowy.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.abc-restauracji.pl/przepisy
Polecamy również www.abc-handlu.pl
Strona główna – Bakal Sklep!
Serdecznie polecamy wszystkim tym którzy pragną zachować zdrowie i odporność w czasie jesiennych chłodów.