22 listopada 2018
Składniki
- 250 ml ulubionej czarnej kawy (u mnie to kawa sypana z ekspresu)
- 80 ml Mleka gostyńskiego UHT 2% lub Śmietana kremowa gostyńska UHT 30%
- 1 łyżeczka kremu pistacjowego z białą czekoladą (przepis poniżej*)
- 1-2 łyżeczki Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
- starte pistacje do dekoracji
Przygotowanie
Do ulubionej czarnej kawy wmieszać łyżeczkę kremu pistacjowego. Dobrze schłodzone mleko spienić przy użyciu spieniacza na gęstą piankę. Mleczną piankę (lub śmietanę kremówkę) przełożyć na wierzch kawy. Polać mlekiem zagęszczonym i posypać startymi pistacjami. Podawać od razu.
- Krem pistacjowy
- Składniki
- 300 g pistacji bez soli
- 50 g białej czekolady
- 2 łyżki Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
- sól
Przygotowanie
- Pistacje pozbawić łupinek i umieścić w misie blendera. Zmielić na sypką masę. Odstawić na 5 min.
- Po tym czasie ponownie blendować orzeszki do uzyskania płynnej konsystencji (czyli puszczenia tłuszczu).
- Dodać roztopioną w kąpieli wodnej lekko ciepłą białą czekoladę i mleko zagęszczone. Zmiksować.
- Dodać odrobinę soli do smaku. Wymieszać. Przechowywać w szczelnym słoiczku w lodówce.
Autor: Na To Mam Ochotę
Produkty
- Mleko
- Mleko zagęszczone słodzone
Przepis pochodzi ze strony www.smgostyn.pl/pl/