Przepis na pierogi z kapustą i grzybami.

24 września 2018 ABC
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami.

Przepis na prawdziwie polskie danie. Pierogi jada się wszędzie i pasują niemal do wszystkiego. Poniżej przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami.

Składniki:

Na ciasto:

  • 1/2 kg pszennej mąki
  • 200 ml letniej wody

Na farsz:

  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej

Sposób przygotowania:

Farsz:

1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać i wrzucić do garnka. Zalać wodą do wysokości kapusty, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli, zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 20 minut). Odlać wodę, ostudzić kapustę.

2. Na oleju zeszklić cebulę. Obrać pieczarki, pokroić na małe kawałki i dodać do cebuli. Posolić, popieprzyć, przykryć i podsmażyć razem (ok. 10 minut).

3. Pieczarki z cebulą dodać do kapusty, wymieszać.

Ciasto:

Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy ciepłą wodę, systematycznie zagniatając ciasto. Gotowe ciasto nie może przywierać nam do rąk.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5 mm, a następnie szklanką wykrawamy kółka. Nadzienie układamy na każde kółko i zlepiamy pierogi. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kiedy się zagotuje, wkładamy kilka/kilkanaście pierogów, mieszamy aby nie przykleiły się do dna i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię.