Przepis na prawdziwie polskie danie. Pierogi jada się wszędzie i pasują niemal do wszystkiego. Poniżej przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami.
Składniki:
Na ciasto:
- 1/2 kg pszennej mąki
- 200 ml letniej wody
Na farsz:
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 300 g kapusty kiszonej
- 300 g pieczarek
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej
Sposób przygotowania:
Farsz:
1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać i wrzucić do garnka. Zalać wodą do wysokości kapusty, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli, zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 20 minut). Odlać wodę, ostudzić kapustę.
2. Na oleju zeszklić cebulę. Obrać pieczarki, pokroić na małe kawałki i dodać do cebuli. Posolić, popieprzyć, przykryć i podsmażyć razem (ok. 10 minut).
3. Pieczarki z cebulą dodać do kapusty, wymieszać.
Ciasto:
Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy ciepłą wodę, systematycznie zagniatając ciasto. Gotowe ciasto nie może przywierać nam do rąk.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5 mm, a następnie szklanką wykrawamy kółka. Nadzienie układamy na każde kółko i zlepiamy pierogi. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kiedy się zagotuje, wkładamy kilka/kilkanaście pierogów, mieszamy aby nie przykleiły się do dna i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię.