PANNA COTTA WANILIOWO-MALINOWA z TOFFINO
Panna Cotta to włoski deser znany i kochany na całym świecie. Po polsku jego nazwa oznacza po prostu gotowaną śmietankę. Jest to bardzo prosty, ale jednocześnie wyjątkowo smaczny deser. Zapraszamy do skorzystania z przepisu, który udostępniamy ze strony naszego klienta firmy Goplana. Jesteśmy przekonani, że sprosta on oczekiwaniom kulinarnym nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki:
- Panna Cotta waniliowa:
- 0,5 l. śmietany 36%
- 30 g cukru
- 0,5 laski wanilii
- 8g żelatyny
Panna Cotta malinowa (½ pucharka):
- 125g malin
- 375g śmietany 36%
- 35g cukru
- 8g żelatyny
Karmel:
- 250g cukru
- 75g glukozy
- 100 g wody
- 6 cukierków toffino o smaku karmelowo – śmietankowym.
- 220g śmietany 36%
Przygotowanie:
Panna Cotta waniliowa: Śmietanę, cukier i laskę wanilii zagotować w garnuszku i po zagotowaniu wyjąć wanilię z kremowej masy. 8g żelatyny namoczyć w zimnej wodzie i dodać do powstałej masy śmietankowo-waniliowej. Na koniec tak przygotowaną pana cottę możemy rozlewać do pucharków.
Malinowa: Z malin robimy mus malinowy i zagotowujemy go razem ze śmietanką i cukrem w rondelku. 8g żelatyny moczymy w zimnej wodzie i dodajemy do powstałej masy malinowej.
Masa karmelowa Toffino: Cukier, glukozę i wodę zagotowujemy do jasnego karmelu. Na koniec do masy dodajemy 6 cukierków Toffino, mieszając rozpuszczamy je w masie. Do masy dodajemy również śmietankę. Łączymy składniki lekko je zagotowując. Następnie studzimy panna cotte i wlewamy ją do pucharków oddzielając smak śmietankowo-waniliowy od malinowego powstałym kremem karmelowym z Toffino.