PANNA COTTA WANILIOWO-MALINOWA z TOFFINO

22 stycznia 2020 ABC
PANNA COTTA WANILIOWO-MALINOWA z TOFFINO

PANNA COTTA WANILIOWO-MALINOWA z TOFFINO

Panna Cotta to włoski deser znany i kochany na całym świecie. Po polsku jego nazwa oznacza po prostu gotowaną śmietankę. Jest to bardzo prosty, ale jednocześnie wyjątkowo smaczny deser. Zapraszamy do skorzystania z przepisu, który udostępniamy ze strony naszego klienta firmy Goplana. Jesteśmy przekonani, że sprosta on oczekiwaniom kulinarnym nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • Panna Cotta waniliowa:
  • 0,5 l. śmietany 36%
  • 30 g cukru
  • 0,5 laski wanilii
  • 8g żelatyny

Panna Cotta malinowa (½ pucharka):

  • 125g malin
  • 375g śmietany 36%
  • 35g cukru
  • 8g żelatyny

Karmel:

  • 250g cukru
  • 75g glukozy
  • 100 g wody
  • 6 cukierków toffino o smaku karmelowo – śmietankowym.
  • 220g śmietany 36%

Przygotowanie:

Panna Cotta waniliowa: Śmietanę, cukier i laskę wanilii zagotować w garnuszku i po zagotowaniu wyjąć wanilię z kremowej masy. 8g żelatyny namoczyć w zimnej wodzie i dodać do powstałej masy śmietankowo-waniliowej. Na koniec tak przygotowaną pana cottę możemy rozlewać do pucharków.

Malinowa: Z malin robimy mus malinowy i zagotowujemy go razem ze śmietanką i cukrem w rondelku. 8g żelatyny moczymy w zimnej wodzie i dodajemy do powstałej masy malinowej.

Masa karmelowa Toffino: Cukier, glukozę i wodę zagotowujemy do jasnego karmelu. Na koniec do masy dodajemy 6 cukierków Toffino, mieszając rozpuszczamy je w masie. Do masy dodajemy również śmietankę. Łączymy składniki lekko je zagotowując. Następnie studzimy panna cotte i wlewamy ją do pucharków oddzielając smak śmietankowo-waniliowy od malinowego powstałym kremem karmelowym z Toffino.


Przepis pochodzi ze strony naszego klienta firmy Goplana Polskiej marki czekolady od 1912 roku: www.islodycze.pl