Makaron penne z sosem z pomidorów i parmezanem

16 maja 2019 ABC
Makaron penne z sosem z pomidorów i parmezanem

Makaron penne z sosem z pomidorów z puszki i parmezanem

Poziom trudności- łatwe Czas przygotowani- 60 minut

Składniki

  • 2 puszki pomidorów całych w sosie własnym Rolnik
  • 1 paczka makaronu penne wysokiej jakości
  • 125-180 g parmezanu
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1 natka pietruszki
  • 1/2 główki polskiego czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 szczypty soli

Kulinarna wyprawa do: Włoch

Makaron z sosem pomidorowym to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jego przyrządzenie jest proste i szybkie – w sam raz, gdy po powrocie z pracy brakuje Ci czasu na kulinarne popisy. Dzisiaj powiemy Ci, jak przygotować makaron penne z sosem ze słodkich pomidorków z puszki i aromatycznym parmezanem.

Delikatny smak i jedwabistą konsystencję naszego sosu pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Penne, przez swoją wielkość i kształt, smakuje zupełnie inaczej niż spaghetti. Jeśli lubisz włoską kuchnię i makarony, koniecznie spróbuj tej propozycji!


Przygotowanie

Makaron ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i paprykę. Dodaj posiekany czosnek i całą zawartość puszek z pomidorami. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotuj sos przez ok. 30-40 minut często mieszając. Po odparowaniu części wody, do sosu dodaj około 3/4 startego parmezanu. Mieszaj aż sos stanie się gęsty. Ugotowany makaron odcedź na durszlaku i przełóż na talerze. Polej sosem, skrop oliwą, posyp posiekaną pietruszką i obficie parmezanem oraz udekoruj listkami bazylii.


SMACZNEGO!


Przepis pochodzi ze strony naszego klienta firmy Rolnik producenta przetworów warzywnych i owocowych najwyższej jakości www.rolnik.pl