Święta Wielkanocne to czas, kiedy pewne dania grają kluczową rolę na stole. Jedne z produktów, których nie może zabraknąć to oczywiście jajka i majonez.
Dobry majonez, a w zasadzie najlepszy to ten, który potrafimy sami zrobić z dobrze dobranych produktów. Przygotowanie majonezu jest banalnie proste, a efekt jakościowy jest oszałamiający.
Smak i zapach jaki daje nam majonez przygotowany na Zdrowym Oleju Rzepakowym Green Spoon tłoczonym na zimno jest w stanie zadziwić najwybredniejsze gusta. Jeden z naszych zaprzyjaźnionych Chef’ów kuchni Maciej Musiał z Poziom 511 Design Hotel & Spa, dzieli się z Tobą sekretem wyśmienitego domowego majonezu. Dobrze dobrane składniki i proporcje są kluczem do sukcesu.
Sposób wykonania
Przed rozbiciem jajko sparz wrzątkiem. Oddziel żółtko od białka i przełóż do miski. Dodaj sól, cukier puder lub miód, ocet lub sok z cytryny, musztardę i zmiksuj mikserem lub blenderem powoli dolewając olej, wręcz kropla po kropli. Miksuj do uzyskania jednolitej bardzo gęstej masy.
Gotowy majonez przełóż do czystego wyparzonego słoika i trzymaj w lodówce. Pamiętaj, że nasz majonez jest bardzo zdrowym naturalnym produktem, bez użycia polepszaczy smaku i konserwantów. Jego przydatność do spożycia nie będzie długa, więc w miarę szybko go wykorzystaj podając pięknie udekorowane i smaczne dania.
Autor przepisu:
Maciej Musiał
Poziom 511 Design Hotel & Spa
Przepis pochodzi ze strony www.green-spoon.com