Kalafiorowa Pizza

15 czerwca 2020 ABC
Kalafiorowa Pizza

Pizza to dla wielu ulubione danie. Ale czy wiecie jakie proste może być jej przygotowanie? Użyjcie naszego przepisu, a przekonacie się sami.

Co potrzebujemy (na dwie pizze):
  • 1 kalafior
  • 1 opakowanie tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 150 ml koncentratu pomidorowego
  • 2 świeże pomidory
  • 1 mozzarella
  • garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
  • Kalafior pokroimy i rozmiksujemy.
  • Przykryjemy go i włożymy na 8 minut do mikrofalówki, żeby się sparzył.
  • Pozostawimy do wystygnięcia, a następnie przez ścierkę wyciśniemy z niego wodę.
  • Potarte tofu, przeciśnięty czosnek, jaja dodamy do kalafioru a następnie doprawimy solą i pieprzem.
  • Dokładnie mieszamy i ułożymy w cienkiej warstwie na blachę wyłożoną papierem do piecznia.
  • Spód pizzy pieczmy 10 – 15 minut na 220 stopni. Międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy.
  • Na oliwie z oliwek podsmażymy koncentrat pomidorowy, pokrojone świeże pomidory i suszone oregano. Jeśli chcemy, pomidory możemy zupełnie rozgotować.
  • Podpieczony spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy mozzarellę i pieczemy 20 – 30 minut na 200 stopni.
  • Gotową pizzę ozdobimy listkami świeżej bazylii.


Przepis pochodzi ze strony naszego klienta firmy Alfa Bio www.lunter.com

Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.abc-restauracji.pl/przepisy