Kacze udka i piersi aromatyczne i soczyste

19 lutego 2018 ABC
Kacze udka i piersi aromatyczne i soczyste
Kacze udka i piersi

Kacze udka i piersi. Przepis na aromatyczne i soczyste piersi i udka z kaczki. Przygotowanie ich wymaga czasu i cierpliwości lecz wbrew pozorom jest bardzo proste.

Składniki
Mięso
  • 2 piersi z kaczki

  • 2 udka z kaczki

Solanka
  • 2 l wody

  • 100 g soli

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

  • ¼ łyżeczki pieprzu kolorowego

  • kilka liści laurowych

  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Parzenie
  • ziele angielskie

  • pieprz czarny

  • liście laurowe

  • ząbek czosnku

  • marchewka

  • natka pietruszki

Peklowanie

Do pojemnika wlać 1,7 l wody i dodać sól. W osobnym garnku połączyć przyprawy do solanki z 300 ml wody i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut. Wywar z przypraw przestudzić i przecedzić, dodać do wody z solą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się soli. Mięso włożyć do solanki i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Parzenie

Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy podgrzać do temperatury 90°C. Mięso parzyć do uzyskania 75°C w środku mięsa. Podczas parzenia nie dopuścić do zagotowania się wody.

Wędzenie

Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i zawiesić w wędzarni lub położyć na półce wędzarniczej. Włączyć osuszacz, ustawić temperaturę na 40°C i suszyć około 3 godziny. Po upływie czasu włączyć generator dymu i podnieść temperaturę na 50°C, wędzić przez około 3,5 godziny. Następnie mięso podpiekać w 65°C przez około 35 minut.

Przepis pochodzi ze strony: www.borniak.pl/kategorie-wiedzy/przepisy/