19 lutego 2019
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki typ 500
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Łyżka masła
- ¼ cukru pudru
- szczypta soli.
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 2 jaja.
- 4 żółtka
- 8 łyżek gęstej śmietany 12%
- 1 łyżka spirytusu
Wykonanie:
Krok 1
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, w zależności od potrzeby dodajemy łyżkę śmietany lub łyżkę mąki.
Krok 2
Pamiętajmy aby ciasto było jednolicie wyrobione i odstawało od ręki. Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 0,5h do lodówki.
Krok 3
Po wyjęciu ciasto wałkujemy na grubość około 1 mm i wycinamy prostokąty o wymiarach około 10×3-4 cm, po czym nacinamy środek i przekładamy jeden koniec kawałka ciasta przez nacięcie.
Krok 4
Tak przygotowane faworki smażymy na gorącym tłuszczu do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Krok 5
Faworki wyciągamy i odsączamy z tłuszczu.
Krok 6
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony: www.tota.pl