CZEKOLADOWA PANNA COTTA

23 stycznia 2020 ABC
CZEKOLADOWA PANNA COTTA
CZEKOLADOWA PANNA COTTA

Delikatny, puszysty krem czekoladowy pokryty kremowym ganachem z czekolady Goplana, przełamany owocami marakui i borówki amerykańskiej. Łatwy i szybki przepis dla Twoich gości!

Składniki:
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • laska wanilii
  • 120 g czekolady
  • odrobina oleju
  • ganache czekoladowy
  • 120 g czekolady
  • 150 ml kremówki
  • mrożona czarna porzeczka lub jeżyna
Przygotowanie:
  • Podgrzej śmietankę, mleko i cukier ze szczyptą soli na małym gazie.
  • Po zdjęciu z gazu dodaj wanilię i kruszoną czekoladę, mieszaj rózgą do połączenia składników w jednolitą masę.
  • Żelatynę rozpuść w dwóch łyżeczkach wody, połącz z resztą.
  • Masę wyłóż do mini-słoiczków lub specjalnych sufletówek wysmarowanych olejem. Włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  • Przed podaniem przygotuj ganache czekoladowy rozpuszczając czekoladę w ciepłej kremówce.
  • Uwolnij panna cottę z sufletówek przy pomocy ostrego noża, można też naczynko zamoczyć na chwilę w misce z ciepłą wodą by deser łatwiej wyszedł.
  • Układamy deser na talerzu, polewamy powstałym sosem czekoladowym, lub w szybszej wersji posypujemy kakao i owocami.

Przepis pochodzi ze strony naszego klienta firmy Goplana Polskiej marki czekolady od 1912 roku: www.islodycze.pl