23 stycznia 2020
CZEKOLADOWA PANNA COTTA
Delikatny, puszysty krem czekoladowy pokryty kremowym ganachem z czekolady Goplana, przełamany owocami marakui i borówki amerykańskiej. Łatwy i szybki przepis dla Twoich gości!
Składniki:
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki wody
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- laska wanilii
- 120 g czekolady
- odrobina oleju
- ganache czekoladowy
- 120 g czekolady
- 150 ml kremówki
- mrożona czarna porzeczka lub jeżyna
Przygotowanie:
- Podgrzej śmietankę, mleko i cukier ze szczyptą soli na małym gazie.
- Po zdjęciu z gazu dodaj wanilię i kruszoną czekoladę, mieszaj rózgą do połączenia składników w jednolitą masę.
- Żelatynę rozpuść w dwóch łyżeczkach wody, połącz z resztą.
- Masę wyłóż do mini-słoiczków lub specjalnych sufletówek wysmarowanych olejem. Włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Przed podaniem przygotuj ganache czekoladowy rozpuszczając czekoladę w ciepłej kremówce.
- Uwolnij panna cottę z sufletówek przy pomocy ostrego noża, można też naczynko zamoczyć na chwilę w misce z ciepłą wodą by deser łatwiej wyszedł.
- Układamy deser na talerzu, polewamy powstałym sosem czekoladowym, lub w szybszej wersji posypujemy kakao i owocami.