15 czerwca 2020
Zdrowe ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe słynie nie tylko ze swojego wyjątkowego słodkiego smaku, ale również z walorów prozdrowotnych. Niezwykle popularne w krajach anglosaskich. W Polsce z każdym rokiem zyskuje na swojej popularności. Spróbujcie przygotować ten przepis na ciasto marchewkowe z tofu i bananem. Przekonajcie się, że nawet nieskomplikowane przepisy mogą być smaczne i zdrowe.
Co potrzebujemy:
Na korpus
- 170 g mąki orkiszowej
- 200 g potartej marchwi
- 1 dojrzały banan
- 1 proszek do pieczenia
- 130 ml jogurtu sojowego
- 3 łyżki syropu z agawy na krem:
- 2 tofu białe/natural
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie
- W misce mieszamy potartą marchew, rozgnieciony banan i jogurt sojowy.
- Dodajemy mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia i pod koniec syrop z agawy.
- Ciasto przelewamy do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 30 minut na 180 stopni.
- Na krem miksujemy tofu, banan i syrop z agawy.
- Jeszcze ciepły korpus smarujemy kremem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Przepis pochodzi ze strony naszego klienta firmy Alfa Bio www.lunter.com
Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.abc-restauracji.pl/przepisy