CHLEB DOMOWY, RAZOWY NA ZAKWASIE | AUTORKA: Pani Ewa Błażejewska z Torunia
składniki:
0,5 kg mąki razowej żytniej Bio (ze znakiem Ekoland)
0,5 kg mąki razowej pszennej Bio (ze znakiem Ekoland)
2 łyżeczki soli rozpuszczonej w wodzie
Zakwas – osad z żurku ze sklepu ekologicznego
ok. 1 litra letniej wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
dodatki:
zgodnie z upodobaniami np. ziarno słonecznik, dynia łuskana, kminek…
wykonanie:
Pierwszy zakwas: 1 szklanka żytniej mąki,1 szklanka letniej wody,3 łyszki osadu z zakwasu, szczypta soli. Pozostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu 2 dni, parę razy mieszając.
Na 10 godzin przed pieczeniem rozrabiamy zaczyn z częścią mąki. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
Po 10 godzinach część zaczynu odkładamy do następnego wypieku w chłodnym miejscu.
Do reszty zaczynu dodajemy resztę mąki, mąkę ziemniaczaną, białko, sól i wody tyle, by powstało dość gęste ciasto.
Wyrabiamy ok.15 minuty by było elastyczne i odklejało się od ręki, i pozostawajmy na 3 godziny w ciepłym miejscu i pod przykryciem.
Następnie krótko wyrabiamy, dodając nasiona i wkładamy do foremek. Po godzinie smarujemy żółtkiem, posypujemy nasionami i wkładamy do rozgrzanego piecyka 200 C na 1 godz.
Po upieczeniu zraz wyjmujemy z foremek i zostawajmy przykryte lnianą ściereczką.
Przepis pochodzi ze strony: www.biobabalscy.pl