Burger po Polsku, czyli Karpburger

31 stycznia 2020 ABC
Burger po Polsku, czyli Karpburger
Karpburger

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g mielonego mięsa z karpia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • Dodatki:
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki kiszone
  • 8 liści sałaty masłowej
  • majonez
  • ketchup

    Przygotowanie:

    Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Odstawiamy do przestygnięcia. Do mięsa z karpia dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą i mąkę kukurydzianą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.

    Dłońmi skropionymi olejem roślinnym formujemy cztery zgrabne kotlety. Obtaczamy je w mące kukurydzianej, smażymy na rozgrzanym oleju, po 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego złotego koloru. Usmażone kotlety, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

    Bułki opiekamy na rozgrzanej patelni grillowej. Jedną stronę bułki smarujemy majonezem, drugą ketchupem. Układamy ulubione dodatki. W moim przypadku po kolei: sałata, kotlet, plastry pomidora i ogórka kiszonego.

    Smacznego!


Przepis pochodzi ze strony naszego klienta firmy Nasi rybacy www.nasirybacy.pl