15 czerwca 2018
Jak upiec wyśmienity biszkopt z suską sechlońską? To bardzo proste:
Składniki
- jaja – 10 szt.
- mąka – 6 łyżek
- cukier – 2 szkl.
- kakao – 2 łyżki
- proszek do pieczenia – ½ op.
- mleko – 2 szkl.
- cukier wanilinowy – 2 op.
- budyń śmietankowy – 1 op.
- alkohol – kilka łyżeczek
- suska sechlońska – 350 g
- gorzka czekolada – 2 tabliczki
- masło – ½ kostki
- śmietana – 2 łyżki
Wykonanie
- Upiec biszkopt z 6 jaj, 1 szklanki cukru i mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Mleko zagotować z 1 szklanką cukru, wymieszać z cukrem wanilinowym, budyniem śmietankowym i 4 żółtkami. Zagotować i ostudzić.
- Po wystudzeniu masę rozetrzeć z kostką masła i dodać odrobinę alkoholu.
- Ze śliwek usunąć pestki, pokroić w kostkę i skropić alkoholem.
- Na biszkopt ułożyć masę budyniową, a następnie śliwki.
- Rozpuścić czekoladę z masłem i śmietaną, nie doprowadzając do wrzenia.
Ciasto wykończyć czekoladową polewą.
Przepis pochodzi ze strony www.suskasechlonska.pl