Acai Bowl – Acai na Tigela czyli Acai w misce

6 grudnia 2018 ABC
Acai Bowl – Acai na Tigela czyli Acai w misce
Acai Bowl bez dodatku cukru
Acai Bowl – Acai na Tigela czyli Acai w misce

Składniki Acai Bowl:

  • 150 g-200 g puree Acai 100%
  • banan (dojrzały) lub truskawki/jagody/czarna porzeczka/ parę kawałków dojrzałego ananasa
  • 40 ml soku jabłkowego/pomarańczowego (tłoczony lub świeżo wyciskany ze słodkich odmian)
  • Granola (musli)
  • świeże owoce,
  • opcjonalnie: orzechy/wiórki kokosowe/nasiona/surowe kakao
  • Opcjonalnie: dodać inne owoce: truskawki, miąższ z Papai, Mango, Aceroli, Marakui

Sposób przygotowania:

Umieścić w blenderze zamrożone puree Acai (pokrojone w ćwiartki lub połamane na mniejsze kawałki), banan i 40 ml soku jabłkowego. Jeśli masz ochotę na inne owoce dodaj również, doskonale komponuje się awokado. składniki acai bowl w blenderze

Uwaga 100% Acai jest bardzo twarde i trzeba być ostrożnym przy krojeniu. Zamrożone Acai zawsze kroimy na desce – nie trzymamy w „pionowo” w ręku.

Ponieważ nie chcemy słodzić nawet miodem, banan powinien być dojrzały a sok słodki.

Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. (ale nie za długo, powinno mieć konsystencję lodów)

Podawać w miseczce albo talerzu posypać granolą, udekorować plasterkami banana, kawałkami truskawek i jagodami.

Można posypać orzechami, wiórkami kokosowymi.


Przepis pochodzi ze strony naszego klienta  www.sokizdzungli.pl