Przegrzebki- dary morza

16 lutego 2018 ABC Aktualności
Przegrzebki- dary morza

Ze słowem ”przegrzebki” można się spotkać w każdym programie kulinarnym.

Uczestnicy walczą o pozostanie w konkursie przyrządzając wymyślne, ciekawe dania. Jednakże można odnieść wrażenie, że co drugi przygotowuje przegrzebki.  Mimo sporej popularności w telewizji, choć niewielu się przyzna,  mało która z osób niezwiązanych z branżą wie czym są przegrzebki.. Przegrzebki, inaczej małże świętego Jakuba to nic innego jak owoce morza. I to nie byle jakie, bowiem jedne z najsmaczniejszych i najdelikatniejszych rarytasów jakie dostarcza nam morze.

Jak przyrządzać?
W sklepach możemy spotkać się z przegrzebkami w dwóch postaciach, z mrożonymi, pozbawionymi muszli, lub ze świeżymi, jeszcze w muszli przebywającymi. W pierwszym przypadku, należy je jedynie rozmrozić, zaś w drugim przyrządzanie małży należy zacząć od usunięcia muszli. Aby nie uszkodzić zawartości trzeba to robić umiejętnie. Najlepiej włożyć nóż pomiędzy dwie połowy,  delikatnie przeciąć mięsień i podważyć muszlę, małża powinna się wtedy bez problemu otworzyć. Już po otwarciu zawartość przegrzebki  trzeba wyjąć i opukać w zimnej wodzie. Nie można jednak trzymać jej zbyt długo pod strumieniem. Wydobyty mięsień należy oczyścić tak, aby pozostała jedynie biała, krągła część. Można ponownie opłukać, a następnie osuszyć. Przegrzebki można podawać zarówno na surowo, jak również po obróbce termicznej. Jeżeli decydujemy się na smażenie, należy pamiętać, że musi być to proces krótki. Jego przeciąganie sprawi, ze przegrzebki staną się twarde i po prostu niesmaczne. Można również spróbować upiec je w piekarniku.

Dodatek do sałatek
Przegrzebki doskonale sprawdzają się jako zimne przekąski i samodzielne danie. Jednakże świetnie bronią się jako dosyć niecodzienny składnik sałatek. Ich smak delikatny, słodkawy smak  dobrze komponuje się z różnego rodzaju sosami.  Serwowanie przegrzebek nie wymaga ponadprzeciętnych zdolności kulinarnych. W opinii wielu najlepiej smakują usmażone na maśle, z czosnkiem i odrobiną cytryny.  Można dorzucić posiekaną rukolę, suszone pomidory, całość zalać sosem winegret i sałatka gotowa. Takie danie będzie stanowić prawdziwą ucztę kulinarną dla miłośników owoców morza, ale też odkrywców nowych smaków.