Jak smażyć?
Smażone potrawy, choć ciężkostrawne, trudno z nich zrezygnować, zważywszy na naszą polską kuchnią i nasze polskie upodobania. Jednak, aby ograniczyć nieprzyjemne skutki tego rodzaju obróbki termicznej warto zapamiętać kilka zasad. Przede wszystkim nie wolno smażyć na użytym wcześniej tłuszczu, a produkty powinny mieć nim jak najkrótszy kontakt. Kluczową rolę ogrywa również rodzaj wybranego przez nas oleju.
Olej? Tylko z pierwszego tłoczenia!
Sklepy oferują dziś szeroki wybór olejów. Również w telewizji spotkać się można z wieloma rodzajami i terminami. Najczęściej pojawia się stwierdzenie, że najlepszy jest olej z pierwszego tłoczenia. Ale co to znaczy? Czy rzeczywiście taki olej jest najzdrowszy? Nie jest do końca zgodne z prawdą, że olej z pierwszego tłoczenia jest najlepszy. Bądź co bądź, nie każdy. Oleje tłoczone są na dwa sposoby: na zimno , czyli tzw. olej nierafinowany oraz rafinowany. Ten drugi nie należy do zbyt przyjaznych dla naszego organizmu, wszystko przez obróbkę w wysokiej temperaturze, podczas której olej zostaje pozbawiony nie tylko zanieczyszczeń, ale też wszelkich składników odżywczych. Do tego zmieniony zostaje skład chemiczny, a to prowadzi do niekorzystnych zmian w ludzkim ciele. Hasło „olej z pierwszego tłoczenia” jest świetnym chwytem marketingowym, warto jednak wiedzieć, że nie każdy, raz tłoczony olej jest dobry.
Oleje, które leczą
Oprócz najlepiej nam znanego oleju rzepakowego, na rynku pojawia się wiele innych, niekonwencjonalnych produktów. Do nietypowych olejów możemy zaliczyć ten z orzechów laskowych, orzeszków ziemnych, czy z awokado. Skąd pomysł na produkowanie olejów z takich surowców? Czy olej rzepakowy jest zły? Przeciętnemu człowiekowi w zupełności wystarczy, ale są też tacy, którzy w tłuszczach szukają dodatkowych, zbawiennych właściwości. Olej z orzechów laskowych, oprócz delikatnego, orzechowego smaku, posiada również własności lecznicze. Obniża ciśnienie krwi i stężenie złego cholesterolu. Olej z orzeszków ziemnych przez zawartość reswetatrolu działa anty rakowo. Olej z pinii jest bogaty w magnez i cynk. Ten z awokado wspomaga pracę mózgu, koncentrację i proces zapamiętywania, a sezamowy wspomaga walkę z osteoporozą. Jest jednak pewna zasada, wszystkie wyżej wymienione oleje nie nadają się do smażenia, sprawdzą się jedynie jako dodatek do sałatek i innych potraw na zimno. Do smażenia najlepiej użyć oleju nierafinowanego, albo oliwy z oliwek.