Nestlé organizuje warsztaty dla dzieci w ramach Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni

21 października 2021 ABC Aktualności
Nestlé organizuje warsztaty dla dzieci w ramach Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni

20 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. To doroczne święto wszystkich szefów kuchni na całym świecie, którzy na co dzień przygotowują pyszne dania i przekazują swoją wiedzę oraz umiejętności kulinarne kolejnym pokoleniom. W organizację obchodów angażuje się, jak co roku, Nestlé Polska oraz Nestlé Professional (biznes oferujący rozwiązania dla gastronomii).

W tegorocznej edycji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, której hasłem jest „Zdrowa żywność dla przyszłości”

Koncentrujemy się na kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. W związku z obchodami tego święta przygotowaliśmy specjalne przepisy wykorzystujące warzywa i owoce, które wspomagają nasz układ odpornościowy – mówi Artur Maciejewski, Business Executive Officer, Nestlé Professional Poland – Jednocześnie uczymy dzieci, że to, co jemy, ma wpływ nie tylko na nas i nasze zdrowie, ale ma ogromne znaczenie również dla naszej planety. Dlatego propagujemy wybory żywieniowe zgodne z ideami zrównoważonego rozwoju i praktykami regeneracyjnymi.

W ramach inicjatywy Nestlé for Healthier Kids – wspierającej rodziców i opiekunów w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u najmłodszych oraz promującej aktywność fizyczną – odbędą się wirtualne warsztaty kulinarne, rozbudzające kreatywność dzieci. Ich „bohaterami” w edycji 2021 są m.in: jabłka, jarmuż, marchew, nasiona lnu czy pomarańcze. Dzieci (w wieku 7-12 lat) będą świetnie się bawić, przyrządzając pyszne, odżywcze, kolorowe owocowo-warzywne smoothies.

Nestlé opracowało przepisy i przekaże produkty do ich wykonania do ponad 20 wybranych klas z Warszawy i jej okolic oraz szkół z województwa lubelskiego i wielkopolskiego.

Łącznie w wirtualnych warsztatach w tym roku weźmie udział ok. 400 dzieci. Przygotowano również wideo, w którym Jerzy Pasikowski, doradca kulinarny Nestlé Polska, pokazuje jak przygotować krok po kroku pyszne smoothies.
Z kolei Katarzyna Żywczyk, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska, w kolejnym materiale wideo opowiada o zasadach prawidłowego żywienia oraz wartościach odżywczych wykorzystanych w przepisach produktów.

Warzywa i owoce – jako bogate źródło witamin, składników mineralnych, flawonoidów i błonnika pokarmowego – powinny być podstawą diety i stanowi co najmniej połowę tego, co spożywamy w ciągu dnia. Zalecane dzienne spożycie wynosi minimum 400 g, z czego ¾ powinny stanowić warzywa, a ¼ owoce (ze względu na znaczną zawartość cukrów prostych) – mówi Katarzyna Żywczyk, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska – Świetnym sposobem jest zachęcanie najmłodszych do wspólnego przyrządzania posiłków. Badania dowodzą, że dzieci chętniej spożywają warzywa i owoce jeśli biorą czynny udział w zakupach i przygotowaniu posiłku.

Pyszne warzywno-owocowe smoothie można przygotować z dzieckiem również w domu – w oparciu o wideo, które znajduje się na stronie https://youtu.be/FGm_g-TX8mI


O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia z portfolio blisko 1600 produktów i prawie 70 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od 1993 roku. Firma zatrudnia aktualnie 5500 pracowników w 8 lokalizacjach.

https://abc-restauracji.pl/artykuly/