Decydując się na przygotowanie posiłku większość z nas wybierze się po produkty do supermarketu, bądź małego sklepu osiedlowego. Znacznie mniejsza ilość uda się na rynki i stragany. Mało kto, jeśli ktokolwiek, pomyśli o łące. Miejsce niekonwencjonalne, prawda, jednakże bogate w wysokiej jakości zioła, które ciężko dostać w jakimkolwiek sklepie. Pokrzywa, skrzyp i inne zioła, nie są tylko chwastami. Na ich bazie można przyrządzić świetne zupy i napary.
Zupa z pokrzyw
Gotowanie z chwastów może kojarzyć się z uprawianiem magii. Zbieranie świeżych roślin z łąki ma charakter nieco mistyczny. Pokrzywa jest znana od wielu wieków, kiedyś uważano, że odpędza złe duchy i oczyszcza krew. Dziś również docenia się jej właściwości, lecz te bardziej przyziemne. Pokrzywa jest bowiem najtańszym i najsilniej działającym lekiem. Doskonale sprawdza się jako składnik zupy. Należy zeszklić posiekaną cebulkę, dodać por, czosnek, ziemniaki i cebulkę. Całość zalać wrzątkiem i dosypać przyprawy wedle uznania, np. gałkę muszkatołową i pieprz. Gotować przez około 10 minut, a następnie dodać posiekane liście pokrzywy. Wszystko zostawić na ogniu pod przykryciem przez następne 15 minut. Zupa jest praktycznie gotowa, można wzbogacić ją odrobiną śmietany, ryżu, czy grzanek. Danie ma właściwości wzmacniające, doskonale sprawdza się jako profilaktyce przeziębień.
Sałatka z chwastów
Zioła i rośliny dziko rosnące, mogą smakować dobrze nie tylko przyrządzane na ciepło. Świetnie sprawdzają się jako składniki sałatek. Przykładowo można łączyć ją ze szczawiem, czosnkiem i zielona pietruszką. Według innego przepisu smak pokrzywy podkreśla czerwona cebula, pomarańcze i cytryna. Używanie w kuchni pokrzywy i innych roślin może stanowić ciekawe urozmaicenie codziennej kuchni. Oprócz nowego, interesującego smaku wniosą do naszego życia trochę koloru, mistycyzmu i będą sprzyjać naszej odporności