Palce Lizać
Firma: Palce Lizać
Miasto: 37-124 Kraczkowa
Ulica: Kraczkowa 458
WWW: palcelizac.co
Telefon: +48 511 866 008
Mail: przemek@palcelizac.co
Charakterystyka:
- to tradycyjna indyjska receptura wytwarzania masła,
- jest przez nas wyrabiane metoda tradycyjną,
- pochodzi z rejonów bieszczadzkich z mleka polskich krów,
- klarujemy około 7-8 h,
- nie zawiera kazeiny i laktozy – jest dobrą alternatywą dla osób z ich nietolerancją,
- nie przypala się, ma wysoki punkt dymienia – 260 C⁰,
- może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące,
- skład: 100% tłuszcz mleczny,
- zawiera witaminy A,D, E, K,
- nie zawiera złego cholesterolu.
Zastosowanie:
- Masło ghee może być szeroko wykorzystywane w kuchni – wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty przypraw, łączy smaki w daniach.
- do smażenia – nie przypala się,
- do gotowania – do zup, duszenia warzyw i mięs, podgrzewania,
- do pieczenia – zamiast niezdrowej margaryny,
- na kanapkę – zamiast zwykłego „masła”, które szybko się psuje i zawiera tylko około 80% tłuszczu mlecznego.
Produkty
- Naturalne masło sklarowane ghee
- waniliowe z cynamonem i kardamonem: do słodkości, sosów, zup, warzyw,
- ziołowe z tymiankiem, rozmarynem, liśćmi curry i kminem rzymskim: do chleba sosów, mięsa,
- czosnkowe: absolutnie do wszystkiego,
- chilli: do chleba, sosów, zup, mięsa,
- bazyliowe: do sosów, zwłaszcza spaghetti, pizz, tart, chleba, zup,
- kokosowe: mieszanka masła ghee z olejem kokosowym, do gotowania, szczególnie polecana do kawy, ale także świetna jako krem czy maska do włosów i skóry.
- z czosnkiem niedźwiedzim: do jajecznicy, do dań mięsnych,
- grzybowe (grzyby leśne): do gulaszu, sosów, pieczeni, zup.
- energia do kawy – stworzona specjalnie do tzw. kawy kuloodpornej, zastrzyk energii, powoduje, że kawa tak nie zakwasza organizmu, nie wypłukuje z minerałów, pobudza metabolizm, przyspiesza spalanie tłuszczu, idealna przed treningiem, to połączenie oleju kokosowego i masła sklarowanego ghee z kardamonem, cynamonem i wanilią